Рейдові бригади Чернівецького обласного управління лісомисливського господарства звітують про роботу у 2017 році

Охорона держаного лісового фонду, контроль за додержанням вимог лісового та природоохоронного законодавства, профілактика правопорушень – серед основних завдань Чернівецького обласного управління лісомисливського господарства та підпорядкованих йому державних лісогосподарських підприємств.
Виконують це завдання державна лісова охорона держлісгоспів, а також створені в системі ЧОУЛМГ рейдові бригади, до яких входять спеціалісти обласного управління, інженери з охорони та захисту лісу, майстри лісу, лісничі державних лісогосподарських підприємств. Вони, зокрема, проводять патрулювання лісових масивів з метою попередження та виявлення лісопорушень, а саме: несанкціонованих сміттезвалищ, незаконної порубки дерев, пошкодження та знищення лісових культур та молодих лісів, порушення пожежної безпеки, правил полювання.
За інформацією відділу лісового господарства та мисливства ЧОУЛМГ, протягом 2017 року силами рейдових бригад з охорони лісів було складено 40 протоколів за незаконну рубку дерев та чагарників. Сума штрафів становить 4 тис. 740 грн.
Загалом у 2017 році зафіксовано 69 випадків незаконних порубок лісу обсягом 281 кубометри деревини. Заподіяна державі шкода у грошовому еквіваленті становить 1 млн 294 тис. грн.
У тому числі правопорушників поки не виявлено у 24 випадках, де незаконно зрубано 161 кубометри деревини зі збитками власнику ресурсу у 766 тис. грн.
Сплачено правопорушниками добровільно відшкодувань на 118 тис. грн. у 18 випадках.
Для подальшого розслідування і встановлення порушників в органи прокуратури та Національної поліції передано 44 справи. З них у суди вже спрямовано 22 справи, з яких за 10 справами присуджено відшкодування.
Варто наголосити, що за спрямованими у суди справами розмір відшкодування державі збитків за здійснення незаконних порубок становив 151 тис. грн. Ця сума встановлена лісівниками об’єктивно, у відповідності до вимог Постанови Кабінету Міністрів України № 665 від 25 липня 2008 року «Про затвердження такс для обчислення розміру шкоди, заподіяного лісу». Проте в результаті ухвалених судами рішень сума відшкодування склала всього 29 тис. грн.
За порушення вимог пожежної безпеки в лісах краю було складено три адміністративні протоколи на суму 153 грн, а за порушення правил полювання – 43 адмінпротоколи, правопорушників оштрафовано на 22 тис. 853 грн.
Окрема тема – стихійні сміттєзвалища у лісових масивах, спричинені вивозом місцевими мешканцями у ліс побутових відходів. Лісівники переконані, що до вирішення цієї проблеми повинні більш активно долучатися органи місцевого самоврядування та їх посадові особи – керівники та депутатський корпус місцевих рад.
Зазначимо, що суми сплачених штрафів здебільшого поповнюють місцеві бюджети територіальних громад, в адміністративних межах яких було зафіксовано правопорушення.
Головний спеціаліст відділу лісового господарства та мисливства ЧОУЛМГ
Микола ОРЕНДОВИЧ :«Суттєвою проблемою у забезпеченні правопорядку у лісових масивах залишаються незначні суми штрафів за здійсненні лісо порушення. Щороку восени та навесні через безвідповідальність керівників агроформувань та власників сільгоспугідь маємо велику кількість випадків підпалювання сухої трави на сільгоспугіддях, що межують з державним лісовим фондом. Лише вчасне втручання в ситуацію лісової охорони та рейдових бригад дозволяє уникнути пожеж та пов’язаних з ними значних збитків флорі і фауні буковинських лісів».

Про це повідомляє прес-служба Чернівецького ОУЛМГ.

peredplata