Відповідальність роботодавців за порушення законодавства про працю посилилася – штрафні санкції зросли

Управління Держпраці у Чернівецькій області роз’яснює: юридичні та фізичні особи – підприємці, котрі використовують найману працю, несуть відповідальність за порушення законодавства про працю у вигляді штрафу якщо:
здійснили фактичний допуск працівника до роботи без оформлення трудового договору (контракту);
оформили працівника на неповний робочий час у разі фактичного виконання роботи повний робочий час, установлений на підприємстві;
виплачують заробітну плату (винагороду) без нарахування та сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування та податків.
Дані порушення караються штрафною санкцією у тридцятикратному розмірі мінімальної заробітної плати за кожного працівника щодо якого скоєно порушення – 111 690 гривень.
Якщо роботодавець порушив встановлені строки виплати заробітної плати працівникам, інших виплат, передбачених законодавством про працю більше, аніж на один місяць, або ж виплатив їх не в повному обсязі – накладається штрафна санкція у трикратному розмірі мінімальної заробітної плати, а саме 11 169 гривень.
Недотримання роботодавцем мінімальних державних гарантій в оплаті праці карається штрафом у десятикратному розмірі мінімальної заробітної плати за кожного працівника щодо якого скоєно правопорушення – 37 230 гривень.
Через недотримання роботодавцем встановлених законом гарантій та пільг працівникам, які залучаються до виконання обов’язків, передбачених законами України «Про військовий обов’язок і військову службу», «Про альтернативну (невійськову) службу», «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», штрафна санкція складе суму рівнозначну десятикратному розміру мінімальної заробітної плати – 37 230 гривень.
Порушення роботодавцем інших вимог трудового законодавства тягне фінансову відповідальність у розмірі однієї мінімальної заробітної плати, тобто, 3 723 гривні.
Через недопущення головних державних інспекторів до здійснення заходів державного нагляду (контролю) з питань додержання законодавства про працю на роботодавця накладається штрафна санкція у трикратному розмірі мінімальної заробітної плати – 11 169 гривень.
У разі вчинення роботодавцями перешкоджання при проведенні заходів державного нагляду (контролю) щодо виявлення порушень законодавства про працю, штрафна санкція нараховуватиметься у стократному розмірі мінімальної заробітної плати – 372 300 гривень.
Управління Держпраці у Чернівецькій області звертається до роботодавців Буковини й наголошує:
у разі необхідності отримання фахової консультації щодо дотримання законодавства про працю, юридичним та фізичним особам – підприємцям, котрі використовують найману працю, необхідно звернутися до фахівців відділу з питань додержання законодавства про працю, зайнятість та інших нормативно-правових актів Управління Держпраці у Чернівецькій області за адресою:
м. Чернівці, вул. Поповича, 2, або зателефонувати за номером: (0372) 52 56 67.

peredplata