Розширені можливості захисту прав та інтересів громадян України за кордономта політв’язнів в РФ

Уряд, постановою Кабміну від 27.12.2017 р. №1058, вніс зміни до Порядку формування та використання закордонними дипломатичними установами України коштів державного бюджету для здійснення заходів щодо захисту прав та інтересів громадян України за кордоном.
Зокрема, унормовано питання залучення професійної правничої допомоги в інтересах громадян України, якізвинувачуються у вчиненні тяжких або особливо тяжких злочинів, що передбачають покарання у вигляді довічного ув’язнення чи смертної кари згідно з законодавством відповідних країн.
Крім цього, внесено зміни до форм заходів із захисту прав та інтересів громадян України, удосконалено механізм їх фінансування та усунено неоднозначності у підходах при визначенні підстав для надання фінансової допомоги громадянам України, які постраждали за кордоном.
Прийняття рішення сприятиме також більш активному та оперативнішому вирішенню питань захисту прав та інтересів громадян України, які незаконно утримуються на території державиагресора чи кримінально переслідуються за політично умотивованими звинуваченнями.
Внесені зміни, зокрема, передбачають, що оплата вартості професійних юридичних послуг для захисту українських громадян фінансується з державного бюджету (доповнено п. 5 Порядку, який регламентує, в чому саме полягає захист прав та інтересів громадян України за кордоном).
Щоб отримати відповідну допомогу, громадяни України особисто або через своїх законних представників повинні звернутися до зарубіжної дипломатичній установи з письмовою заявою.
Також постанова збільшує можливості надання матеріальної допомоги громадянам України, які постраждали під час перебування за кордоном і залишилися без засобів до існування в результаті злочинних дій третіх осіб, нещасних випадків або аварій; які стали жертвами торгівлі людьми, які відчувають від перебування в державі загрозу їх життю або здоров’ю. Якщо раніше передбачалося отримання разової матеріальної допомоги, то зараз дозволено надавати таку допомогу не більше одного разу на місяць в розмірі, що не перевищує двократної суми добових витрат держслужбовців.
Постанова також дозволяє використовувати бюджетні кошти для оплати витрат на оренду автомобільного та інших видів транспорту для перевезення громадян України з території держави, в якій виникла надзвичайна ситуація, стихійне лихо, техногенна катастрофа, або від місця попереднього збору до пунктів евакуації, а також для перевезення продуктів харчування, питної води, санітарно-гігієнічних засобів, теплих речей, предметів першої необхідності з метою задоволення потреб таких громадян.
Крім того, деякі зміни торкнулися оплати вартості послуг іноземних ритуальних служб щодо громадян України, які померли за кордоном. Якщо раніше фінансувалися витрати, пов’язані з оформленням документів і похованням загиблих або померлих, то тепер замість поховання на території іншої країни оплачується репатріація в Україну.
Прийняття Кабінетом Міністрів зазначеної постанови дозволить МЗС активніше і оперативніше вирішувати питання захисту прав та інтересів громадян України, які незаконно утримуються на території держави-агресора і/або кримінально переслідуються за політично вмотивованими звинуваченнями, відзначили в міністерстві.

Інформує Людмила ПИЛИПІВ
провідний спеціаліст систематизації законодавства, правової роботи та правової освіти управління реєстрації нормативно-правових актів, правової роботи та правової освіти Головного територіального управління юстиції у Чернівецькій області

peredplata