Жертви домашнього насильства можуть отримати підтримку держави та притягти кривдника до відповідальності

Жертви домашнього насильства можуть отримати підтримку держави та притягти кривдника до відповідальності Про це у своїй консультації повідомляє Міністр юстиції України Павло Петренко. Зокрема у роз’яснені йдеться, про те, що домашнє насильство буває фізичним, сексуальним, психологічним та економічним. Найчастіше жертвами домашніх тиранів стають жінки та діти, але не завжди знають як і можуть захистити свої права.

Людина, яка стала жертвою домашнього насильства, має право отримати підтримку держави та захистити себе, звернувшись до Нацполіції, органів влади, соцзахисту, суду. У разі існування безпосередньої загрози життю чи здоров\’ю постраждалої особи уповноваженими підрозділами органів Національної поліції України кривднику виноситься терміновий заборонний припис. Суд розглядає справу про видачу обмежувального припису не пізніше 72 годин після надходження заяви про видачу обмежувального припису до суду.

Особа, яка вчинила домашнє насильство може бути штрафована(розмір штрафу від двадцяти до сорока неоподатковуваних мінімумів доходів громадян).

Застосовуються також громадські роботи на строк від сорока до шістдесяти годин, або адміністративний арешт на строк до п\’ятнадцяти діб.

Кримінальна відповідальність настає за вчинення легких тілесних ушкоджень, умисних середньої тяжкості тілесних ушкоджень, побоїв і мордувань тощо відповідно до кримінального кодексу. Разом з тим, Верховною Радою прийнято Закон України від 06 грудня 2017 року № 2227-VIII «Про внесення змін до Кримінального та Кримінального процесуального кодексів України з метою реалізації положень Конвенції Ради Європи про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству та боротьбу з цими явищами», який набирає чинності через рік з дня його опублікування, та передбачає зміни до Кримінального кодексу України, а саме доповнення новою статтею 1261, якою встановлюється кримінальна відповідальність за домашнє насильство, тобто умисне систематичне вчинення фізичного, психологічного або економічного насильства щодо подружжя чи колишнього подружжя або іншої особи, з якою винний перебуває (перебував) у сімейних або близьких відносинах, що призводить до фізичних або психологічних страждань, розладів здоров’я, втрати працездатності, емоційної залежності або погіршення якості життя потерпілої особи. За такі дії особа буде нести покарання у виді громадських робіт на строк від ста п’ятдесяти до двохсот сорока годин, або арешту на строк до шести місяців, або обмеження волі на строк до п’яти років, або позбавлення волі на строк до двох років – інформує прес-служба Головного територіального управління юстиції в Чернівецькій області.

peredplata