Фахівці з Гарварду допоможуть Україні знизити дитячий травматизм від опік

Фахівці з Гарварду допоможуть Україні знизити дитячий травматизм від опік

Спеціалісти Гарвардського університету візьмуть участь у масштабному проекті, спрямованому на зниженні дитячого травматизму від термічних та хімічних опіків в Україні.

Про це повідомила одна з співініціаторів проекту, народний депутат Ольга Богомолець разом з Геннадєм Фуйзаловим — професором Гарвардського університету та керівником неурядової організації «Doctors Collaborating to Help Children, Corporation» на круглому столі, що відбувся у Верховній Раді.

За її словами, колеги з Гарварду невипадково звернули увагу на Україну, адже показники опікового травматизму у нас дуже високі. Щороку понад 7000 дітей отримують важкі опіки, які калічать їм зовнішність та долі.

Головна причина високих показників опіків у дітей до 5 років — недбалість батьків , які не вжили необхідних заходів безпеки щодо малюків та вчасно не запобігли катастрофі, а також необізнаність підлітків та молоді щодо факторів ризику.

Збитки від цього виду травматизму сягають 1 мільярду гривень — саме стільки щорічно витрачають сукупно держава та батьки на лікування постраждалих дітей.

Проблема вимагає негайного вирішення, тому вже в цьому році за підтримки фахівців з Гарварду розпочнеться всеукраїнська кампанія з попередження опіків, яка включатиме в себе інформаційну, просвітницьку та профілактичну роботу.

Головний напрямок — робота у школах та дитячих садках, жіночих консультаціях та пологових будинках, спортивних секціях та гуртках — всюди, де можна охопити інформаційними матеріалами якомога більшу кількість дітей та їхніх батьків.

Американські колеги допоможуть українцям з методичними матеріалами, поділяться власними напрацюваннями та досвідом, а також разом з ініціаторами програми будуть координувати її реалізацію по всій Україні.

У свою чергу Ольга Богомолець забезпечуватиме взаємодію всіх міністерств та відомств, які мають стосунок до проблеми — насамперед Міністерства охорони здоров’я, Міністерства науки та освіти, Міністерства соціального захисту та Міністерства внутрішніх справ для ефективного проведення профілактичних та просвітницьких заходів.

Перший пілотний проект вже реалізується у Львові. Разом з американськими колегами безкоштовно оглянуто понад 1000 дітей. Прооперовано 254 дитини з рубцевими деформаціями та контрактурами після опіків. В той же час у закладах освіти та охорони здоров’я, через місцеві ЗМІ ведеться активна просвітницька робота щодо профілактики опіків та надання першої допомоги при їх отриманні.

Найближчим часом програма охопить всю Україну. Протягом наступних років, за оцінками Ольги Богомолець, завдяки широкомасштабній просвітницькій роботі і співпраці з громадами вдасться знизити показники дитячого травматизму від опіків щонайменше на 30%.

peredplata