Вже з цього року українські громадяни самі обиратимуть для себе лікаря

1 січня 2018 року в Україні розпочато медичну реформу, яка покликана докорінно змінити засади фінансування медичної галузі та підвищити якість медичного обслуговування населення.

Правовою базою для початку медичної реформи є Закон України \”Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення\” від 19 жовтня 2017 року (надалі – Закон).

Медична реформа в Україні буде вводитися в дію поетапно та передбачатиме реалізацію ряду масштабних нововведень, метою яких є забезпечення пацієнта якісною та гарантованою медичною допомогою.

Відповідно до ст. 3 Закону держава гарантує повну оплату за рахунок коштів Державного бюджету України надання громадянам медичних послуг та лікарських засобів, що передбачені програмою медичних гарантій.

У межах програми медичних гарантій держава гарантує громадянам, іноземцям, особам без громадянства, які постійно проживають на території України, та особам, яких визнано біженцями або особами, які потребують додаткового захисту, повну оплату за рахунок коштів Державного бюджету України необхідних їм медичних послуг та лікарських засобів, пов’язаних з наданням:

1) екстреної медичної допомоги;
2) первинної медичної допомоги;
3) вторинної (спеціалізованої) медичної допомоги;
4) третинної (високоспеціалізованої) медичної допомоги;
5) паліативної медичної допомоги;
6) медичної реабілітації;
7) медичної допомоги дітям до 16 років;
8) медичної допомоги у зв’язку з вагітністю та пологами.

Таким чином, 100% безоплатною та гарантованою буде первинна, екстрена та паліативна допомога, а також ведення вагітності і пологи. До платних медичних послуг належатимуть насамперед естетична хірургія та стоматологія, за винятком окремих випадків.

Програмою медичних гарантій визначатиметься перелік та обсяг медичних послуг та лікарських засобів, оплата яких гарантується за рахунок коштів Державного бюджету України. Парламент щороку схвалюватиме перелік медичних послуг і лікарських препаратів, які гарантовані державою та оплачуються за рахунок бюджетних коштів.

Крім того, відповідно до Закону пацієнт (або його законний представник) відтепер реалізує своє право на вибір лікаря шляхом подання надавачу медичних послуг декларації про вибір лікаря, який надає первинну медичну допомогу. Форма декларації про вибір лікаря буде затверджена Міністерством охорони здоров’я України. Починаючи з квітня 2018 року пацієнт зможе обрати для себе будь-якого лікаря, незалежно від зареєстрованого місця проживання або перебування. Декларація про вибір лікаря первинної медичної допомоги, яку кожен пацієнт має підписати за своїм сімейним лікарем (педіатром – для дитини), повідомляє державу, який саме заклад охорони здоров’я або само зайнятий лікар має отримати гроші за лікування конкретного пацієнта. Зазначимо, що пацієнт вправі змінювати сімейного лікаря необмежену кількість разів. При цьому, надавачам медичних послуг забороняється відмовляти у прийняті декларації про вибір лікаря, який надає первинну медичну допомогу та ведення пацієнта, крім випадків, передбачених законодавством.

Галина Пшеничко
головний спеціаліст відділу систематизації законодавства,
правової роботи та правової освіти управління реєстрації нормативно-правових актів,
правової роботи та правової освіти Головного територіального управління юстиції у Чернівецькій області

peredplata