З початку року в Чернівецькій області скоєно 87 злочинів відносно осіб похилого віку

З початку року в Чернівецькій області скоєно 87 злочинів відносно осіб похилого віку з яких 76 працівники міліції розкрили. В переважній більшості (62 злочини) пенсіонери стають жертвою крадіжок, але мають місце поодинокі випадки і більш тяжких злочинів, таких як вбивства, розбої та грабежі .
Так 28 лютого близько 9-ї ранку в с.Романківці Сокирянського району, у власному житловому будинку з чисельними колото-різаними ранами голови та обличчя було виявлено тіло 75-річної жінки.

Вжитими заходами працівники управління карного розшуку УМВС та Сокирянського РВ за скоєне встановили та затримали 34-річного чоловіка, який являється сином потерпілої. Того вечора він прийшов до дому перебуваючи в стані алкогольного сп’яніння. Під час суперечки на побутовому ґрунті, він умисно наніс біля 10 ударів сокирою в голову своїй матері, яка від отриманих тілесних ушкоджень померла на місці події. Після скоєного, син з місця події втік. Причиною суперечки зі слів затриманого стали гроші, які нібито мати без його дозволу витратила на оковиту. Чоловіка який раніше вже відбував покарання за хуліганство, було заарештовано і поміщено в ізолятор тимчасового тримання. За даним фактом порушено кримінальну справу за ознаками злочину передбаченого ст. 115 ч.1 Кримінального кодексу України – умисне вбивство.

15 лютого біля 23:30 до 80-річної жительки с. Щербинці Новоселицького району в будинок шляхом розбиття скла вікна проник невідомий у масці, та погрожуючи ножем, забрав гроші пенсіонерки в сумі 117 гривень, після чого з місця скоєння злочину зник. У ході оперативно-розшукових заходів співробітниками УКР спільно з УБОЗ, та ВДАІ за скоєне встановили та затримано 23-річного раніше судимого жителя села Форосна Новоселицького району. Окрім того було встановлено, що він цього вечора скоїв ще одну крадіжку з оселі іншої пенсіонерки. З будинку 77-річної жительки села Щербинці він викрав набір колекційних монет. Речові докази були вилучені у затриманого.

Також, є випадки шахрайств відносно осіб похилого віку. В усіх випадках злочинці користуються надмірною довірливістю пенсіонерів.

Шахрайки вдвох, або поодинці приходять до літніх одиноких пенсіонерок і пропонують купити недорогий мед чи золоті вироби, або представляючись працівниками соціальних служб пропонують придбати крупи за пільговими цінами. Входячи в довіру проникають до помешкання пенсіонерок уважно стежачи за тим де жінка дістає гроші, після чого одна з них відволікає господарку оселі, а інша викрадає гроші з схованки літньої жінки.

УМВС України в Чернівецькій області нагадує, що не варто користуватись послугами незнайомців, для придбання продуктів харчування та дорогоцінних виробів по низькій ціні. Будьте обережні в тих випадках, коли незнайомець розповідає вам, що його попросили ваші сусіди щось для них придбати і просить вас оплатити послуги. Ніколи не підписуйте якихось документів, яку б гарну байку не розповідав би вам незнайомець. Ніколи не пускайте у квартиру незнайомців, навіть якщо вони представляються працівниками соціальних служб, працівниками газової служби чи водоканалу для перевірки показників лічильника. Перевірте документи, спитайте номер телефону служби де дані особи працюють, та не пускаючи незнайомців до оселі зателефонуйте у дану службу і перевірте чи дійсно дані працівники там працюють.

Щоб не стати жертвою квартирної крадіжки чи крадіжки з будинку слід прислухатись до наступних порад. Ніколи не залишайте відкритими двері до квартири чи будинку, навіть, якщо ви пораєтесь по господарству і не відходите далеко від будинку. Зачиняйте вікна і кватирки, особливо, коли мешкаєте на першому поверсі або у квартирах, розміщених поблизу пожежних драбин та прибудов. Не відчиняйте двері, не з\’ясувавши хто саме до Вас прийшов. Вхідні двері обов\’язково повинні бути обладнані вічком та дверним ланцюжком.

Уважність та обачливість зайвою не буває і допоможе Вам зберегти ваше майно і не стати жертвою злочину, наголошують у секторі зв’язків з громадськістю УМВС України в Чернівецькій області.

peredplata