Реформування системи професійного навчання державних службовців

Національним агентством України з питань державної служби (НАДС) за підтримки Ради Європирозпочаті консультації з метою напрацювання узгодженого Плану заходів з реалізації Концепції реформування системи професійного навчання державних службовців, голів місцевих держадміністрацій, їх перших заступників та заступників, посадових осіб місцевого самоврядування та депутатів місцевих рад, схваленої розпорядженням Кабінету Міністрів України від 1 грудня 2017 р. № 974-р на виконання Стратегії реформування державного управління України на 2016–2020.
Метою Концепції є визначення стратегічних напрямів, механізмів та строків формування сучасної ефективної системи професійного навчання державних службовців, голів місцевих держадміністрацій, їхніх заступників, посадових осіб місцевого самоврядування, депутатів місцевих рад, яка забезпечить підвищення рівня їхньої професійної компетентності, буде зорієнтована на потреби особистості у професійному розвитку протягом усього життя та сприятиме впровадженню принципів доброго врядування (goodgovernance).
Реалізація Концепції сприятиме проведенню структурних реформ в Україні, зокрема реформуванню державного управління, державної служби, місцевого самоврядування та територіальної організації влади, має посилити мотивацію публічних службовців до підвищення рівня професійної компетентності, налагодженню ефективної комунікації замовників і надавачів освітніх послуг.
Досягнення цієї мети передбачено шляхом модернізації та розбудови з урахуванням кращих національних та світових практик і стандартів усіх складових системи професійного навчання, починаючи від визначення потреб у професійному навчанні, формування, розміщення і виконання державного замовлення, розвитку конкурентного ринку надання освітніх послуг у сфері професійного навчання, і закінчуючи моніторингом та оцінкою якості навчання. Концепцією також передбачено утворення Координаційної ради з питань професійного навчання, яка б об’єднувала зусилля різних заінтересованих сторін, включаючи всеукраїнські асоціації органів місцевого самоврядування та інші інститути громадянського суспільства. Реалізація Концепції здійснюватиметься протягом 2018—2020 років та сприятиме впровадженню в Україні широкомасштабних демократичних реформ та децентралізації влади.

Інформує Олександр МАЛИЙ
начальник Головного територіального управління юстиції у Чернівецькій області

peredplata