В пункті пропуску “Вадул-Сірет-Вікшани” припинено чергову спробу незаконного вивезення деревини до Румунії

Чергове порушення під час експорту лісоматеріалів через митний кордон України виявлено співробітниками пункту пропуску «Вадул-Сірет – Вікшани» митного поста «Вадул-Сірет» Чернівецької митниці ДФС спільно з представниками УСБУ в Чернівецькій області.

При здійсненні митниками із залученням спеціаліста Чернівецького обласного управління лісового та мисливського господарства огляду переміщуваного товару «Деревина паливна (дрова) твердолистяних порід (граб, ясен, дуб та береза)» із його повним вивантаженням, оформленого у митному відношенні однією з митниць, виявлено товар, відомості про які не були зазначені у товаросупровідних документах.

У залізничному вагоні на експорт до сусідньої Румунії переміщувалися також лісоматеріали необроблені твердолистяних порід (береза) у вигляді колод (код згідно УКТ ЗЕД 4403), деревина паливна (дрова) у вигляді колод твердолистяних порід (черешня, бук та береза) (код згідно УКТ ЗЕД 44011).

Відповідно до Закону України від 8 версеня 2015 року №2860-IV «Про особливості державного регулювання діяльності суб\’єктів підприємницької діяльності, пов\’язаної з реалізацією та експортом лісоматеріалів» деревина черешні віднесена до цінних та рідкісних порід дерев, вивезення якої за межі митної території України забороняється.
Також згідно вищезазначеного закону тимчасово, строком на 10 років, забороняється вивезення за межі митної території України в митному режимі експорту лісоматеріалів необроблених (код 4403 УКТЗЕД) деревних порід, крім сосни, – з 1 листопада 2015 року.
Таким чином, представник одного з лісомисливських господарств Тернопільщини вчинив дії, спрямовані на переміщення товарів через митний кордон України з приховуванням від митного контролю шляхом надання документів, що містять неправдиві відомості щодо найменування та кількості товару.

Відповідно до складеного митниками за ч. 1 ст. 483 Митного кодексу України протоколу про порушення митних правил деревину паливну (черешню, бук та березу) та пиловочник берези, – загальним об’ємом понад 12 м.куб. вилучено.

peredplata