Віктор САХНЮК: «В роботі мисливських господарств головне не полювання, а охорона, захист, підгодівля диких тварин»

Віктор САХНЮК: «В роботі мисливських господарств головне не полювання, а охорона, захист, підгодівля диких тварин»

«У системі ведення мисливського господарства полювання займає лише невелику частку, а основний акцент роботи – на охороні, захисті, підгодівлі тварин, на вихованні культури полювання», – наголосив в. о. начальника Чернівецького ОУЛМГ Віктор САХНЮК, виступаючи перед учасниками семінар-наради з питань техніки безпеки під час проведення полювання, а також організації проведення рейдів з охорони державного мисливського фонду на території мисливських угідь області.

На нараді були присутні керівництво та спеціалісти апарату ЧОУЛМГ, начальник головного управління Держпродспоживслужби у Чернівецькій області, головні лісничі державних лісогосподарських підприємств області, голови районних організацій обласного осередку УТМР, головні мисливствознавці, керівники мисливських господарств державних лісогосподарських підприємств, державні районні мисливствознавці та керівники мисливських господарств користувачів мисливських угідь іншої форми власності.

Віктор САХНЮК: «В роботі мисливських господарств головне не полювання, а охорона, захист, підгодівля диких тварин»

Головний спеціаліст відділу лісового господарства та мисливства ЧОУЛМГ Василь ГАВ’ЮК докладно зупинився на правилах безпеки під час проведення полювання, нагадав учасникам наради вимоги чинного законодавства та інструкцій, які вимагають неухильного виконання. А також акцентував увагу присутніх на заходах, які необхідно здійснювати користувачам мисливських угідь, розпорядникам полювання, мисливцям та загоничам з метою забезпечення безпеки, зокрема, при проведенні колективного полювання. Адже саме при загінному полюванні з використанням загоничів за статистикою стається найбільше нещасних випадків.

Була також надана докладна інформація щодо поводження з мисливською вогнепальною зброєю на полюванні. Акцентовано увагу на суворій забороні мисливцям стріляти за межами свого сектору та вздовж стрілецької лінії, направляти ствол на людей чи домашніх тварин, стріляти на звук та по невиразно видимій цілі, використовувати несправну та незареєстровану рушницю.

Учасники семінар-наради отримали вичерпні відповіді на злободенні питання. Приміром, що робити мисливцям при перестрілі, коли одночасно на лінію виходить кілька тварин.

«Усі користувачі мисливських угідь повинні самі та вимагати від інших неухильно дотриматись правил проведення ліцензійного полювання та поводження зі зброєю», – зазначив Василь ГАВ’ЮК.

Окремо на семінар-нараді приділили увагу основним проблем при проведенні рейдів з охорони держмисливського фонду, зокрема щодо застосування в рейдах власної та службової зброї, зокрема для самозахисту, особливо у нічний час. Головний лісничий Чернівецького держлісгоспу Вадим СКАКУН вніс пропозицію щодо законодавчих зміни у застосовуванні службової зброї в окремих випадках.
Голова Заставнівської районної організації УТМР Микола СЕМЕНЮК підняв проблемне питання щодо зупинки транспортних засіб у мисливських угіддях з метою перевірки їх на законність перебування.

Учасники наради висловились за створення обласної асоціації мисливців та користувачів мисливських угідь з метою конструктивної співпраці та координації діяльності усіх учасників мисливської справи.

ДОВІДКА:

* В Чернівецькій області зареєстровано 22 користувача мисливських угідь: 11 – УТМР, 5 громадських організацій-клубів, 5 держлісгоспів і одне військове лісництво.

* На Буковині проводиться ліцензійне полювання на козулю європейську, кабана, оленя благородного, куницю лісову.

peredplata