Основа соціальної захищеності працівника – офіційне оформлення трудових відносин!

Основа соціальної захищеності працівника – офіційне оформлення трудових відносин та виплата належної заробітної плати відповідно до чинного законодавства, адже, заробітна плата – одна з головних економічних категорій, яка поєднує інтереси працівників, господарюючих суб’єктів та держави, і безпосередньо впливає на рівень життя населення.

В свою чергу, нелегальна заробітна плата послаблює соціальний захист працівника, зменшує надходження до бюджетів та соціальних фондів, та, що найважливіше, негативно впливає на майбутнє пенсійне забезпечення.

Принагідно нагадуємо, що офіційно задекларована заробітна плата та набутий страховий стаж є основними факторами, від яких залежить розмір майбутньої пенсійної виплати. Разом з тим, близько 30,0 тис. найманим працівникам області роботодавці нараховують заробітну плату менше або на рівні мінімального розміру, та прирікають їх на мізерні пенсійні виплати при досягненні пенсійного віку.
Неофіційна зайнятість, та відповідно, несплата єдиного внеску, призводять до втрати працюючою особою страхового стажу, оскільки, відповідно до чинного законодавства, для зарахування працівнику повного місяця до страхового стажу, роботодавець повинен нарахувати та сплатити єдиний внесок в сумі не менше, ніж мінімальний страховий внесок, що визначається як добуток мінімального розміру заробітної плати (з 01.01.2018 – 3723 грн.) та розміру внеску (22%).

Хочемо відмітити, що отримуючи неофіційну зарплату (“в конверті”) та офіційну мізерну заробітну плату, працівники самі себе прирікають на можливі соціальні ризики сьогодні та мінімальні пенсійні виплати в майбутньому.

Шановні громадяни нашого краю! Для реалізації своїх трудових прав та забезпечення належного рівня свого майбутнього, вимагайте від роботодавців легального оформлення трудових відносин через укладання трудового договору та відповідної, гідної Вас, заробітної плати. У разі відмови роботодавця, кожен громадянин має право звернутися до контролюючих органів для захисту своїх конституційних прав.

Шановні роботодавці! Легалізуйте зайнятість працівників та забезпечте відповідний рівень оплати їх праці. Це дозволить зняти соціальну напругу серед населення та забезпечить кожному працюючому реальну соціальну захищеність.

Фінансово-економічне управління

peredplata