Світло на бездоріжжі

Світло на бездоріжжі

В 2014 році Чернівці підписали загальноєвропейську конвенцію міст, які обрали шлях для ефективного енергозбереження, зменшення викидів вуглекислого газу в атмосферу. Підписати такі угоди можуть лише ті міста, які мають затверджений план сталого енергетичного розвитку, адже вони можуть претендувати на фінансування ЄС.

Чернівецькою міською радою спільно з громадською організацією «Бізнес-Центр» був поданий проект «Модернізація вуличного освітлення у місті». Всього було подано понад 100 заявок, проте переможцями стали лише 6. Чернівецький проект визнали найбільш дороговартісним серед 14 проектів, які планують реалізувати у Вірменії, Грузії, Молдові, Білорусі та Україні. Окрім грантової допомоги Євросоюзу місцевому бюджету, ЄС через службу підтримки австрійських експертів технічно допоможе втілити проект. Сума допомоги ЄС – 5 млн. євро на 6 проектів, що планують втілити в Україні. Чернівці отримали грант у розмірі 1 млн, 200 тис. євро. Ці гроші не потрібно буде відшкодовувати.

Світло на бездоріжжі

За словами мера Чернівців, 2018 рік присвячений енергоаудиту. Це система освітлення в місті, розробка проектної документації, оголошення тендерів. У 2019-2020 роках планують виконати роботи.

– Нам потрібно працювати за стратегією енергоефективного освітлення: споживати менше електроенергії, але більш якісно освітлювати вулиці. Встановимо нове сучасне обладнання, освітлення, яке зніме багато проблем і нарікань, підвищить безпеку на дорогах та вулицях Чернівців, – сказав Олексій КАСПРУК.

-Буде замінено близько 5 тис. світильників. Також плануємо замінити близько 150 км електромереж, які нині не в найкращому стані.

За підрахунками експертів очікуємо близько 122 тис. євро (4 млн. грн) зможемо заощаджувати щороку на вуличному освітлені.

Наразі тарифи на електроенергію постійно зростають, вартість вуличного освітлення – в 4 рази. Якщо в 2016 р. за вуличне освітлення сплачували близько 4 млн. грн, то нині потрібно не менше 16 млн. грн. на рік.

Наталія ДЕМЧУК

peredplata