Що ми знаємо про стоматологію?

Що ми знаємо про стоматологію?

У 2018 році в Україні з дією медичної реформи впроваджуються, так звані, нові стосунки з лікарями. Відтепер люди самі обирають собі лікаря – терапевта, педіатра, сімейного лікаря. А як буде зі стоматологією? Чи поширюється дія медичної реформи на стоматологічні послуги?

Заступник головного лікаря по медичній частині КМУ «Міська стоматологічна поліклініка», Мураневич Людмила Миколаївна, розповідає, що стоматологія відноситься до вторинної ланки надання медичної допомоги, реформування якої повинно розпочатися у 2019 році і завершитися в 2020 році. Тому, поки що, ніяких змін у наданні стоматологічних послуг населенню міста та області не відбулося.
КМУ «Міська стоматологічна поліклініка» обслуговує 182 тисячі осіб дорослого населення міста Чернівці. В закладі працюють висококваліфіковані фахівці своєї справи, лише у лікувальному відділенні пацієнтів обслуговують 55 лікарів, а в ортопедичному – 11. Серед лікарів 27 – це лікарі вищої категорії, 16 – лікарі першої категорії, 17 – лікарі з другою категорією.

Стоматологічна допомога надається лікарями-стоматологами поліклініки за такими адресами: вул.Університетська,34, вул.Університетська,50, вул.Південно-Кільцева,31, вул.Горіхівська,3 (ЦПМСД «Роша»), що створює територіальні зручності для населення. В складі поліклініки функціонує кабінет невідкладної стоматологічної допомоги, який надає допомогу громадянам в нічний час, святкові та вихідні дні.

КМУ «Міська стоматологічна поліклініка» має зручне територіальне розташування, виробничі площі, матеріально-технічну базу, кваліфіковані кадри, вищу акредитаційну категорію установи, надає широкий перелік стоматологічних послуг, та є єдиною серед стоматологічних поліклінік міста і області, медичне обладнання якої відповідає табелю оснащення на 100 %. Установа в змозі забезпечити надання стоматологічної допомоги в повному обсязі всьому населенню міста без виділення додаткових коштів з міського чи обласного бюджетів (крім коштів на безкоштовне зубопротезування пільговим верствам населення).

В складі КМУ «Міська стоматологічна поліклініка» функціонує ортопедичне відділення на умовах госпрозрахунку. Лікарями-стоматологами-ортопедами виконуються всі види зубного протезування, а також безкоштовне зубопротезування пільговим категоріям громадян м.Чернівці. Вартість наданого безкоштовного зубопротезування поліклініці щомісячно відшкодовує управління охорони здоров\’я на підставі укладеного договору в межах бюджетного року. Фінансування цих видатків здійснює міський бюджет. Підготовка до протезування та санація порожнини рота проводяться безкоштовно з видатків загального фонду бюджету.

Приміщення кожного кабінету відповідає державним санітарним правилам і нормам, що створює комфортні і безпечні умови для перебування пацієнтів і для роботи медичного персоналу закладу.

За словами Людмили Миколаївни, в грудні минулого року з Фонду розвитку міста, міська рада виділила 86 тис. грн. на придбання нового рентгеноапарату. В січні цього року він був введений в експлуатацію.

Стоматологічні клініки ніколи не скаржаться на брак пацієнтів, а більшість проблем з ротовою порожниною виникає через неправильний догляд за зубами. Тому, як правильно доглядати за зубами, чи має значення зубна щітка і яку пасту обрати – дізнаємось у лікаря-стоматолога-терапевта, Староверської Тетяни Іванівни.

– Як обрати зубну щітку? І через який термін її краще змінювати?

– Дійсно, правильно обрати зубну щітку – дуже важливо! Найкраще чистити зуби електричними щітками, тому що вони очищують всю поверхню зубів, легкі в користуванні. Щодо звичайних зубних щіток, то щітка повинна бути середньої жорсткості, спереду мати торцевий уступ, щетинки мають бути різної довжини, добре, якщо вони розташовані під нахилом.

– Зубну щітку треба змінювати один раз на 3 місяці. Деякі щітки є винятком, в їх інструкції зазначено, що ними можна користуватись до 6 місяців. Якщо щетинки розволокнюються, змінюють свій напрямок або колір, то не варто чекати, а краще відразу змінити щітку.

– Як правильно чистити зуби? Чи є якісь ризики для зубів при неправильних рухах щіткою?

– Ні в якому разі не можна чистити зуби горизонтальними рухами. Лише зверзу до низу або ж круговими рухами щітки. Тому що, коли чистять зуби горизонтально, ясна піднімаються вгору; якщо ж це нижня щелепа – то опускаються до низу. Як наслідок – утворюються клиновидні дефекти, стирається зубна емаль. з`являється кровоточивість ясен, запалення, підвищується чутливість зубів.

– Які засоби варто використовувати при догляді за зубами?

– Зубні нитки – це дуже хороша гігієна зубів. Таку процедуру корисно робити декілька разів на тиждень, можна і кожен день, але все залежить від чутливості зубів. Можна користуватись ополіскувачем після чистки зубів. Ополіскувач утворює на зубах захисну плівку, завдяки якій до зубів не потрапляють мікроорганізми, не чіпляється наліт і забезпечується довша гігієна порожнини рота.

Порошок для зубів має велику абразивну дію. Тому людям з чутливими зубами використовувати його не рекомендується. В кого не має таких проблем – можна спробувати, але не часто.

– Щодо паст, як правильно обрати? Чи є якісь застереження?

– Зубні пасти діляться на профілактичні та лікувальні. Для лікувальних паст існує три моменти, на які варто звертати увагу. Перше, якщо це пасти для профілактики карієсу, у своєму складі вони обов`язково повинні містити кальцій і фтор. Головне завдання таких паст: насичувати мінералами зуби. Наступні пасти – для чутливих зубів. Це пасти на зразок Sensodyne, LACALUT sensitive. Такі пасти дозволяють зменшити чутливість зубів.

Після чистки зубів, рекомендується наносити пасту для чутливих зубів на 10хв, а потім сполоснути ротову порожнину – це найкращий варіант аби збагатити зуби мінералами, кальцієм, тощо. Часто пацієнти цікавляться, чи варто пити кальцій і яка з цього користь? Я завжди відповідаю, що в цьому змісту немає, ця процедура не є обов’язковою, тому що емаль насичується виключно зі сторони рота, з слюни.

Міф думати, що кальцій потрапляє до зубів з крові. В крові, яка містить кальцій немає клітин амелобластів, які можуть утворювати емаль. Тому для того щоб мати міцні зуби, найкращий спосіб їх збагатити – це процедури з пастою. Але і тут варто пам’ятати, що цим зловживати не можна. Надмірне використання такого захисту зубів може призвести до негативного результату.

Третій важливий момент – це лікування запалення ясен, пародонту. Для лікування цих захворювань використовують пасти Parodontax і Lacalut aktiv, але попередньо треба звернутись до стоматолога і почистити зубні відкладення, тому що без зняття зубних відкладень ніяка паста не дасть результату.

– З якими захворюваннями люди найчастіше звертаються до стоматолога?

– Це всім відомі хвороби, такі як карієс та захворювання ясен. Перше з чим стикається стоматолог це лікування каріозних порожнин. Якщо карієс вчасно не лікувати, то далі розвиваються такі його ускладнення як пульпіт і періодонтит. Лікар-стоматолог також звертає увагу на стан ясен. Їх запалення називається гінгівіт. Вчасно не вилікуваний гінгівіт веде за собою утворення пародонтальної кишені, а це початок пародонтиту. Пародонтит посідає 120 місце серед невиліковних захворювань. Якщо гінгівіт піддається лікуванню і можна повністю його позбутися, то пародонтит не виліковується. При цьому відбувається розсмоктування кісткової тканини шелеп, зуби оголюються, починають хитатися, а це поступово призводить до втрати зубів.

– Які ознаки того, що в людини – пародонт або захворювання ясен?
І як часто можна робити процедуру чистки зубних відкладень?

– Перша ознака – кровоточивість ясен. В такому випадку треба негайно звернутися до стоматолога, а він вже скаже: є зубні відкладення чи ні і обере процедуру, щоб позбутися їх. Все залежить від стадії запалення. Якщо, для прикладу, легка стадія гінгівіту, то зняття зубних відкладень проводиться один раз в півроку, або ж – раз у рік, якщо є запалення пародонту – раз в півроку обов’язково, а при важкому запаленні пародонту – раз у чотири місяці, тобто три рази на рік.
– Що стає причиною утворення пародонтиту?

– Окрім неправильного догляду за зубами і невчасному лікуванні, однією з причин цієї хвороби є неправильний прикус, що проявляється вже у молодому віці.

– Як часто треба звертатися до стоматолога?

– Огляд стоматолога має бути два рази на рік. Але якщо людина спостерігає неприємний запах з рота, кровоточивість ясен – це перші ознаки, які говорять про те, що треба негайно зробити черговий візит до лікаря-стоматолога.
Будьте здоровими!

Наталія ДЕМЧУК

peredplata