Чернівецька область ввійшла до п`ятірки областей з найбільшим показником заповідності

Чернівецька область ввійшла до п`ятірки областей з найбільшим показником заповідності

У Чернівецькій області діє Комплексна програма з охорони навколишнього середовища «Екологія» 2016-2018 роки.
У 2017 році підготовлено Екологічний паспорт Чернівецької області та Регіональну доповідь про стан навколишнього природного середовища Чернівецької області у 2016 році.
З обласного фонду охорони навколишнього природного середовища у 2017 році на проведення 38 природоохоронних заходів, виділено 3350, 439 тис. грн.
Основними заходами були капітальний ремонт покрівлі і приміщень біофільтрів міських каналізаційних очисних споруд в м. Хотин, прибирання 3 особин зубра європейського, створення еколого-просвітницького центру на базі Рукшинської ЗОШ І-ІІІ ступенів Хотинського району та виготовлення атласу довідника «Заповідні перлини Буковини».
Чернівецька область ввійшла до п`ятірки областей з найбільшим показником заповідності.
Сьогодні в області нараховується 331 заповідна територія, загальною площею понад 110 тис. га, що складає 12,8 % території області і майже у два рази перевищує загальнодержавний показник 6,7%. Зараз продовжується робота щодо зміни меж (розширення) національних природних парків: НПП «Черемоський» орієнтованою площею 20149,1 га та НПП «Вижвицький» – 8358,9 га.
Управлінням екології та природних ресурсів облдержадміністрації постійно ведеться робота з видачі документів дозвільного характеру відповідно до вимог чинного законодавства виключно через центри надання адміністративних послуг.
У 2017 році управлінням видано понад 211 дозволів на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами, зареєстровано 195 звітів з інвентаризації викидів забруднюючих речовин, видано 98 дозволів на спеціальне водокористування.
У Чернівецькій області зареєстровано 175 декларацій підприємств, які утворюють відходи.
У 2018 році основними завданнями управління екології та природних ресурсів постають:
– Продовження фінансування першочергових природоохоронних заходів відповідно до Комплексної програми з охорони навколишнього середовища «Екологія» у Чернівецькій області 2016-2018 роки з державного та обласного бюджетів.
– Розробка Регіональної доповіді про стан навколишнього природного середовища, Екологічного паспорту Чернівецької області, нової комплексної програми «Екологія» на 2019-2021 роки.
– Створення Оргуського екологічного інформаційно-просвітницького центру при управлінні, що дасть змогу впровадити на регіональному рівні положення Оргуської конвенції про доступ громадськості до інформації, що стосується довкілля.
– Співпраця з Департаментом освіти і науки обласної державної адміністрації, органами місцевого самоврядування та новоствореними ОТГ щодо створення еколого-просвітницьких центрів.
– Збільшення буковинської субпопуляції зубра європейського Bison Bonasus L.
– Виготовлення Оновленої Червоної книги Буковини.
– Проведення робіт з інвентаризації природоохоронних територій;
– Затвердження паспортів місць видалення відходів, видача документів дозвільного характеру у сфері охорони водних ресурсів, атмосферного повітря та поводження з відходами.

peredplata