Неефективне управління водними ресурсами призводить до значних втрат доходів бюджетів усіх рівнів та недотримання соціальних гарантій для працюючих

Чи є соціально захищеними працівники, що зайняті у суб\’єктів господарювання, яким місцеві державні адміністрації надали в оренду водні об’єкти, для здійснення комерційної чи іншої діяльності? Для дослідження цього питання працівники Головного управління Пенсійного фонду України в Чернівецькій області здійснили аналіз звітності таких суб\’єктів господарювання за 2017 рік – повідомляє прес-служба Головного управління Пенсійного фонду України в Чернівецькій області.

За результатами здійсненого аналізу встановлено, що лише п’ята частина суб\’єктів господарювання, які орендують водні об’єкти, звітують про використання найманої праці. При цьому середній розмір заробітної плати працівників є всього на 21,0% більший, ніж мінімальна заробітна плата та становить 3871 грн., однак, окремі роботодавці декларували заробітну плату найманих працівників лише за один-два місяці та у незначних розмірах.

Виявлені також суб’єкти господарювання, які не декларують заробітну плату працівників, та не звітують про нарахування єдиного внеску за себе. За таких обставин втрат зазнають не тільки працівники, які у них працюють без укладання трудових договорів, а і місцеві бюджети – у вигляді податку з доходів фізичних осіб та бюджет Пенсійного фонду України – у вигляді частини єдиного внеску.

З метою захисту прав застрахованих осіб про всі виявлені факти мінімізації зарплати та зайнятості будуть надіслані відповідні матеріали до Управління Держпраці у Чернівецькій області для здійснення контрольних заходів з питань дотримання законодавства про працю та районних державних адміністрацій, які надавали в оренду водні об’єкти, – для прийняття відповідних управлінських рішень.

Звертаємося до всіх роботодавців та тих, які використовують працю осіб без укладання трудового договору, що за недотримання законодавства про працю передбачена відповідальність у вигляді штрафу в залежності від порушення. Наразі неоформлені працівники не зможуть набути необхідного страхового стажу для призначення пенсійної виплати.

peredplata