Вихідні дні у травні

Відповідно до статті 73 КЗпП у 2018 році встановлено, зокрема, такі святкові і неробочі дні:
• 1 травня – День праці;
• 9 травня – День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні (День перемоги);
• один день (неділя) – Трійця.
Водночас для створення сприятливих умов для святкуванняКабмін розпорядженням від 11.01.2018 № 1-р рекомендує працівникам підприємств, установ та організацій, яким установлено п’ятиденний робочий тиждень з двома вихідними днями (субота і неділя), перенести робочі дні з понеділка 30 квітня на суботу 5 травня. Таким чином, на початку місяця будемо мати одразу чотири вихідних – з 28 квітня по 1 травня.
Звертаємо увагу, розпорядження про перенесення робочих днів має рекомендаційний характер. Остаточне рішення про перенесення вихідних та робочих днів на підприємстві приймає власник або уповноважений ним орган (керівник) підприємства шляхом видання наказу чи іншого розпорядчого документа.
Крім того, ще три вихідні поспіль чекають нас наприкінці травня. Адже релігійне свято Трійця цьогоріч припадає на 27 травня. А згідно з частиною третьою статті 67 КЗпП у випадку, коли святковий або неробочий день співпадає з вихідним днем, то такий вихідний переноситься на наступний після святкового або неробочого. Таким чином, вихідний у неділю 27 травня буде перенесено на понеділок, 28 травня.
Таким чином, у травні загалом будемо мати: календарних днів – 31; робочих днів – 21; вихідних днів – 10 (з них три святкові).
Норма робочого часу у травні залежатиме від того, чи дослухається роботодавець рекомендацій від Кабміну щодо перенесення робочих днів.
Якщо не дослухається, і субота 5 травня буде для його працівників вихідним днем, то норма робочого часу у травні становитиме.
• при 40-годинному робочому тижні – 159,0;
• при 36-годинному робочому тижні – 144,0;
• при 24-годинному робочому тижні – 96,0.
8 травня робочий день при 40-годинному робочому тижні буде скорочено на 1 годину.
Порядок розрахунку норми тривалості робочого часу на підприємстві у 2018 році можна переглянути тут >>>
Якщо рекомендації КМУ будуть застосовані, то норма робочого часу у травні збільшиться на кількість робочих годин, які працівники мали відпрацювати у понеділок 30 квітня (оскільки це напередодні святкового дня, то кількість годин в цей день при 40-годинному робочому тижні теж мала бути скорочена на 1 годину):
• при 40-годинному робочому тижні – 166,0;
• при 36-годинному робочому тижні – 151,2;
• при 24-годинному робочому тижні – 100,8.

Інформує Галина Пшеничко
в. о. начальника відділу систематизації законодавства, правової роботи та правової освіти управління державної реєстрації нормативно-правових актів, правової освіти та правової роботи Головного територіального управління юстиції у Чернівецькій області

peredplata