Чернівецькі пластуни до 100-річчя Пласту заклали першу Алею майбутнього Пластового скверу

Чернівецькі пластуни до 100-річчя Пласту заклали першу Алею майбутнього Пластового скверу11 квітня 2012 року пластуни Станиці Чернівці посадили перші деревця майбутнього Пластового скверу. Спочатку була ідея закласти Алею 100-річчя Пласту зі ста дерев, а потім щороку по одному досаджувати. Проте, завдяки фахівцям Державного управління охорони навколишнього природного середовища в Чернівецькій області, вдалося знайти гарне місце не лише для Алеї, а й для невеликого парку.

До акції долучилися і учні школи, розташованої неподалік, та представники громадської екологічної організації «Буквиця». Тож вдалося посадити не лише 100 символічних дерев, а вдвічі більше. Саджанці ялини і смерічки пластунам привезли з Берегометського лісомисливського господарства, що у Вижницькому районі. Уже найближчим часом тут буде встановлена пам’ятна табличка, яка і сповіщатиме про цю знакову подію. Всі, хто взяв участь в акції, з великим задоволенням саджали дерева, особливо найменші пластуни, котрі робили це вперше у своєму житті.

Отже, перша алея є, далі – спільно з фахівцями паркового дизайну буде розроблений план скверу, згідно з яким він і буде розростатися й облаштовуватися силами чернівецьких пластунів. Місце майбутнього Пластового скверу розташоване біля самого в’їзду у столицю Буковини, тож сподіваємось, що незабаром воно стане ще однією візитівкою Чернівців.

Пластуни Станиці Чернівці висловлюють подяку усім, хто долучився до самої акції, а також до її організації, зокрема, фахівцям Державного управління охорони навколишнього природного середовища в Чернівецькій області, обласного управління лісового та мисливського господарства, Служби автомобільних доріг у Чернівецькій області та Облавтодору.

Леся Федоренко

Довідка: 12 квітня 2012 року Національній скаутській організації Пласт виповнилося 100 років! Пласт – українська скаутська організація. ЇЇ мета – сприяти всебічному, патріотичному вихованню та самовихованню української молоді на засадах християнської моралі. Будучи неполітичною і позаконфесійною організацією, Пласт виховує молодь свідомими, відповідальними і повновартісними громадянами місцевої, національної та світової спільноти, провідників суспільства. Пласт був створений у 1911 році, невдовзі після заснування скаутського руху Робертом Бейден-Пауелом, а вже 12 квітня 1912 року у Львові пластуни склали першу Пластову присягу. Серед засновників організації були д-р. Олександр Тисовський, Петро Франко (син Івана Франка) та Іван Чмола. В основі назви \”Пласт\” лежить відповідник англійського Scout (розвідник), взятий за прикладом пластунів – козаків-розвідників. Пласт в Україні об\’єднує близько 6 тисяч членів різного віку і таким чином є найбільшою скаутською організацією України. На сьогодні 121 осередок Пласту діє у 22 областях України, Автономній республіці Крим, Києві і Севастополі. Пласт активно співпрацює з органами державної влади та громадськими організаціями, реалізуючи різноманітні соціальні та виховні програми. Окрім України, Пласт офіційно існує у восьми країнах світу: Австралії, Аргентині, Великобританії, Канаді, Німеччині, Польщі, Словаччині та США. 1 листопада 2011 року Верховна Рада України прийняла постанову «Про відзначення 100-річчя українського скаутського руху». Тож, враховуючи визначний внесок скаутських організацій у національне відродження України, патріотично-виховну діяльність на благо українського народу, парламент вирішив відзначити цей ювілей на державному рівні.

peredplata