«Фронт Змін» Чернівців проти руйнування мережі комунальних книгарень

«Фронт Змін» Чернівців проти руйнування мережі комунальних книгареньЧерговий «подарунок» вирішила зробити чернівецьким книголюбам обласна рада. Вона розробила проект рішення на наступну сесію «Про реорганізацію обласних комунальних підприємств книжкової торгівлі».

Як повідомляє прес-служба обласних фронтовиків, Очільники обласної влади вирішили об\’єднати під одним дахом кілька самостійних книгарень: «Технічна книга», «Лучаферул», «Художня книга», «Здоров\’я», «Букініст» та «Наука», приміщення яких розташовані в центральній частині міста.

Ще в 1992 році відбулась реорганізація «Облкниготоргу», в результаті якої всі книгарні міста набули статусу самостійних юридичних підприємств на принципах самоокупності. Їх засновником стала Чернівецька обласна рада. Протягом подальших двадцяти років засновник ні фінансової, ні якоїсь іншої допомоги підприємствам не надавав. Кошти на ремонт, зарплату, орендну, податки та комунальні платежі книгарні заробляли й заробляють самостійно і не мають заборгованостей перед бюджетом та державою. Їхні керівники – це висококваліфіковані фахівці з галузевою освітою і стажем роботи не менше 20 років. Незважаючи на це, Чернівецька обласна рада вирішила об\’єднати всі книгарні. Як кажуть працівники магазинів, на засідання комісії, яка приймала даний проект, їх ніхто не запрошував їх думкою не цікавився.

На захист книгарні «Букініст», яка є не лише магазином, а ще й справжнім осередком літературного життя міста, місцем зустрічі з відомими поетами та письменниками, презентацій нових видань стали молоді літератори, журналісти, представники опозиційних політичних сил. Голова обласної партійної організації «Фронту Змін» звернувся з депутатським запитом до голови обласної ради щодо створення тимчасової депутатської комісії по вивченню цього питання та проведенню спільного засідання всіх депутатських комісій обласної ради. Свого часу «фронтовики» встали на захист обласного Будинку вчителя, який аналогічним чином чиновники збирались позбавити приміщень. Сьогодні всі творчі колективи Будинку вчителя працюють в своїх приміщеннях, як і раніше.

«Ми і надалі будемо боротись з подібними намаганнями обласної влади. Чернівці завжди славились духом високого мистецтва, тут «книгарень завжди було більше, ніж кав\’ярень», як писали письменники австрійської доби, і відстоювати кожну книгарню, кожен осередок духовності ми просто зобов\’язані. Я впевнений, що під тиском громадськості та депутатів, це безглузде рішення не буде прийнято і чернівецькі книжкові магазини будуть працювати і надалі,» – каже Максим Бурбак.

peredplata