Михайлішин та захисники тварин досягли порозуміння?

Сьогодні під стіни Чернівецької ратуші прийшло кілька десятків людей, які представляли благодійну організацію «Захист безпритульних тварин — Не будь байдужим» і підтримували її вимоги щодо захисту безпритульних тварин у місті. Вони вимагали зустрічі з керівництвом міста задля узгодження плану спільних дій на вирішення цієї проблеми.

Як повідомляє сектор інформації та зв’язків з громадськістю Чернівецької міської ради, поспілкуватися з людьми вийшов секретар Чернівецької міської ради Віталій Михайлішин. В першу чергу він запевнив усіх, що жодних планових масових відстрілів чи отруєнь бродячих тварин, в яких громадські активісти звинувачували міську владу, в Чернівцях вже давно не проводиться. Комунальні служби працюють виключно в режимі реагування на скарги городян, що постраждали від нападів безпритульних тварин. В такому випадку бригади КП «Спецкомунтранс» виїжджають на місце виклику, де відловлюють агресивних бродячих тварин і вивозять їх за межі міста. Втім, проблеми це не вирішує, погодився з мітингуючими Віталій Михайлішин. Він повідомив зібранню про кроки, вже здійснені міською владою в цьому напрямку: виділення земельної ділянки площею близько гектара наприкінці вулиці Південно-Кільцевої для будівництва притулку для бездомних тварин та виготовлення проектно-кошторисної документації цих робіт. Наразі ця документація вже готова і перебуває на експертизі, після завершення якої можна було б розпочинати будівництво притулку. Проте потрібних на це 11,6 мільйонів гривень в міському бюджеті наразі немає, наголосив Віталій Михайлішин і закликав громадських активістів долучитися до збору доброчинних пожертв, залучення грантів, пошуку спонсорів, готових профінансувати цей проект чи інших варіантів отримання необхідної суми коштів. Громадські активісти зауважили, що розуміють цю проблему, проте мають і певні власні міркування стосовно шляхів її вирішення, якими готові поділитися з владою. Відтак на запрошення секретаря міськради розмова продовжилася у його кабінеті.

Голова благодійної організації «Захист безпритульних тварин — Не будь байдужим» Анжела Косован повідомила керівнику міста, що очолювана нею громадська організація має домовленості з Державною ветеринарною клінікою по вул.Сторожинецькій про можливість проведення там операцій зі стерилізації безпритульних тварин за пільговою ціною.

Крім того, вони готові взяти на себе всі роботи з переправки, годування та утримання вже стерилізованих тварин протягом усього терміну, необхідного для відновлення їхнього нормального фізичного стану. Від міської влади громадські активісти натомість просять виділення певної суми коштів на оплату таких операцій (близько 100 тис.грн.), а також за можливості виділення земельної ділянки в районі вул.Сторожинецької для облаштування там пункту тимчасом перетримки стерилізованих тварин. Присутній на зустрічі заступник директора департаменту житлово-комунального господарства Сергій Ботук, який курує цей напрямок роботи, зауважив, що, як показує досвід українських міст, які вже понад десятиліття утримують притулки (КП «Центр поводження з тваринами» м.Харків, КП «Тварини в місті» м.Донецьк), а також і наукові дослідження Української асоціації лікарів ветеринарної медицини та Національного університету біоресурсів і природокористування України, запропонований громадськими активістами метод «відлов, стерилізація, повернення» у часовому відрізку понад 10 років демонструє свою крайню неефективність. За даними проведених досліджень, після втілення цього методу чисельність тварин зменшується лише протягом перших 2-3-х років (що можна спостерігати на прикладі Тернополя та Луцька, на досвід яких посилалися представники ГО).

Проте після цього вона знову починає збільшуватись за рахунок притоку на територію нових не стерилізованих тварин, при чому відзначається також різке збільшення кількості покусів, в тому числі й тваринами, що пройшли стерилізацію. Як альтернативний варіант тимчасового вирішення проблеми безпритульних тварин у Чернівцях він запропонував створення пункту їх перетримки на базі вже виділеної земельної ділянки по вул.Південно-Кільцевій, проте з обмеженням терміну їх тримання там до 7 тижня, після чого з разі відсутності бажаючих опікуватися твариною вона буде піддаватися гуманній евтаназії. Саме таким є світовий досвід вирішення цієї проблеми, наголосили представники міської влади.

Врешті-решт в результаті переговорів було вирішено, що благодійна організація «Захист безпритульних тварин — Не будь байдужим» викладе всі свої практичні пропозиції та прохання у офіційному зверненні до міської влади, натомість керівництво міста прикладе всіх зусиль, щоб в разі доцільності задовольнити ці прохання в найкоротші терміни або ж запропонувати свій шлях вирішення проблеми.

Загалом сторонам в результаті цих переговорів вдалося досягти порозуміння. Вони зійшлися на тому, що проблема безпритульних тварин у Чернівцях не може біти вирішена виключно силами влади чи громадських організацій і домовилися діяти в цьому напрямку разом, докладаючи максимальних зусиль для досягнення спільної мети.

peredplata