Випускники Чернівецьких інтернатів пройшли курс підготовки до дорослого життя

Чернівецька міська молодіжна організація «Клуб української молоді» завершила реалізацію проекту з впровадження практичного курсу підготовки випускників до дорослого життя під назвою: «Від опіки до самостійності» на базі інтернатних закладів міста Чернівців. Проект отримав фінансову підтримку від Європейського Союзу та впроваджувався з листопада 2011 року по травень 2012 року.

У рамках проекту започатковано систему практичної роботи з вихованцями у вигляді двох тренінгових модулів. Перший модуль включав заняття, що пов’язані з психологічними аспектами становлення вихованців як особистостей. Заняття другого модуля були націлені на роз’яснення та пошук шляхів вирішення актуальних життєвих проблем.

Випускники, з якими проводилась робота, також отримали щоденники, які містять практичні рекомендації та є корисними для набуття навиків самостійного життя і належної соціальної інтеграції. У щоденнику учасники практичного курсу зможуть знайти корисні поради для повсякденного життя, довідкову інформацію та відповіді на деякі питання щодо прав та пільг з посиланням на діюче законодавство.

Останній захід, в рамках проекту, було проведено з ініціативи випускників інтернатних закладів, учасників програми «Від опіки до самостійності». Захід проходив під гаслом: «Пізнавай навколишній світ через особисте сприйняття» в селі Реваківці, Кіцманського району на базі кінно-спортивного клубу «Троя». Під час заходу були проведені групові вправи та заняття, учасники ознайомились зі страусиним ранчо та міні-зоопарком, катались на конях за методикою іпотерапії.

За результатами реалізації проекту також було підготовлено та винесено на розгляд громадської ради при Чернівецькій ОДА рішення «Про соціалізацію випускників інтернатних закладів Чернівецької області з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування». Рішенням громадської ради були внесені пропозиції управлінню у справах сім’ї, молоді та спорту Чернівецької обласної державної адміністрації щодо формування єдиної електронної бази даних випускників інтернатних закладів Чернівецької області, осіб з числа дітей-сиріт, дітей позбавлених батьківського піклування; спільно з громадськими організаціями Чернівецької області розробити та запровадити регіональну програму підготовки до самостійного життя та запровадити обласну програму Наставництва для випускників інтернатних закладів.

peredplata