В Чернівецькій міськраді обговорили важливі аспекти збереження історичного середовища міста

Відбулося спільне засідання робочих груп Львова та Чернівців з розробки Інтегрованої концепції розвитку міст за підтримки Німецького товариства міжнародного співробітництва (GIZ).

Така концепція вже створена у м.Львовіі діє там більше року. Вона передбачає всі важливі заходи і проекти з розвитку історичного центру міста на наступних 10 років і поділяється на кілька тематичних галузей («Культурна спадщина та житлове господарство», «Громадський простір», «Транспорт та технічна інфраструктура міста», «Туризм та культура», «Економіка та роздрібна торгівля», «Освіта та соціальна сфера»). Концепція передбачає як реалізацію конкретних коротко-, середньо- та довгострокових проектів, так і надання консультативної і фінансової допомоги мешканцям, які проживають в історичному центрі міста, щодо ремонту та реставрації їхніх будинків зі збереженням їхньої культурно-історичної цінності та без порушення цілісності історичного середовища. Крім того, Інтегрована концепція розвитку центральної частини Львова допомагає керівництву міста у прийнятті рішень для ефективного планування та використання бюджетних коштів, робить зрозумілими і прозорими комунальні та приватні плани та проекти, створює важливу базу для отримання національних та міжнародних програм фінансування та допомоги, презентує довгострокову концепцію для старої частини міста, яка належить до культурної спадщини ЮНЕСКО, визначає пріоритетні завдання оновлення міста.

Про все це розповіли на спільній зустрічі у Чернівцях члени Львівської робочої групи та представники Німецького товариства міжнародного співробітництва (GIZ). Вони наголосили на тому, що Чернівці нагально потребують створення подібної концепції з розвитку історичної частини міста. Особливо актуальною стала ця потреба після включення резиденції Буковинських митрополитів до списку Світової спадщини ЮНЕСКО, що висуває перед нашим містом значно суворіші вимоги щодо збереження історичної спадщини не лише Резиденції, але й так званої буферної зони.

В залі засідань Чернівецької міської ради відбулася цікава конструктивна розмова, в ході якої фахівці Львова та Чернівців разом з представниками GIZ обмінялися думками та досвідом у цій сфері, отримали чимало корисної інформації та домовилися про налагодження подальшої співпраці.

Про це повідомляє сектор інформації та зв’язків з громадськістю Чернівецької міської ради.

peredplata