Тестування з математики на Буковині пройшло не без проблем

21 та 22 травня 2012 р. відбулося зовнішнє незалежне оцінювання з математики. У Чернівецькій області випробування проводилося на 8 пунктах тестування (по 4 кожного дня), відповідно на 7 з них були присутні громадські спостерігачі, повідомляє Чернівецьке представництво ГМ \”ОПОРА\”.

Що стосується порушення процедури ЗНО його учасниками, то у Чернівецькій області випадки запізнення та явки учасників без необхідних документів зафіксовано в Чернівецькій ЗОШ № 27, Чернівецькій гімназії № 4, Чернівецькій гімназії № 1. У Чернівецькій гімназії № 7 під час тестування 22 травня один з учасників намагався пройти в пункт тестування без паспорта, через що його чергові не допустили в приміщення. І тільки за 5 хв. до критичного часу батьки підвезли документ, і учасник все ж таки отримав змогу пройти тестування.

Додатково Громадянська мережа ОПОРА звертає увагу на розбіжності у роботі персоналу під час пропуску учасників ЗНО на пункти тестування у випадку відсутності одного з обов’язкових документів. Так, у перший день тестування у Харківську гімназію № 152 не впустили двох осіб, що надали нотаріально засвідчені копії паспортів. Аналогічну ситуацію зафіксовано у Чернівецькій ЗОШ № 27, проте там, абітурієнту дозволили скласти іспит.

Серйозних порушень з боку учасників в аудиторіях та рекреаційних зонах в Чернівецькій області зафіксовано не було. Тут можна згадати лише про випадок у Чернівецькій гімназії № 4, коли 21 травня один із учасників був позбавлений права подальшого проходження ЗНО через те, що покинув територію пункту тестування, хоч повідомляв інструкторів в аудиторії, що йшов до вбиральні. Назад у ПТ абітурієнт повернутися вже не зміг.

Спостерігачі ГМ ОПОРА зафіксували належний рівень підготовки персоналу пунктів тестування. Суттєвих порушень, які б могли вплинути на результат учасника ЗНО, чи яких не вдалося вчасно виправити – не зафіксовано. Чи не найбільше зауважень спостерігачі висловлюють до браку чергових у деяких пунктах тестування, особливо у великих школах, де коридори та сходові клітки знаходяться поза увагою персоналу. Крім того, чергові не повною мірою спостерігають за учасниками, які виходять з аудиторій, що може призвести до зловживань останніми у рекреаційних зонах, вбиральнях тощо. Такі випадки були зафіксовані у Чернівецькій Гімназії № 7, ЗОШ № 31, Чернівецькій ЗОШ № 24.

Окремо хотілося б звернути увагу на проблеми з облаштуванням в двох пунктах тестування міста Чернівці. Так у Чернівецькій ЗОШ № 24 у чотирьох аудиторіях абітурієнти виконували завдання за столами для початкових класів, а у Чернівецькій гімназії № 4 через будівництво, яке відбувається поряд із пунктом тестування, громадський спостерігач ГМ ОПОРИ звернув увагу на значний зовнішній шум.

peredplata