На Буковині презентували аграрну біржу

Як повідомляє Головне управління агропромислового розвитку облдержадміністрації, відбулася нарада з питань презентації проектної пропозиції до інвестиційного фонду «Буковина» «Інноваційні ІТ-проекти – «Буковинська аграрна біржа». Відкриваючи нараду, начальник Головного управління агропромислового розвитку облдержадміністрації Микола Олексюк відзначив, що близько 80% валової продукції сільського господарства області виробляється у приватному секторі. За його словами, минулого року господарствами населення області вироблено 98,5% овочів від їх загальної кількості, 99% картоплі, 84% фруктів, 93,7% молока та 70% м’яса. Реалізації продукції виробниками здійснюється здебільшого через посередників, а у найбільш віддалених населених пунктах – продукція взагалі не реалізовується а, як правило, використовується для годівлі тварин, псується.

«Тому в області вже давно назріла проблема створення дієвого механізму просування продукції, що виробляється господарствами населення, до споживача, – наголосив Микола Олексюк. – Одним із шляхів є створення електронної аграрної біржі, яка дасть змогу вийти на прямі торги безпосередньо зі споживачами за справедливими для сторін цінами, забезпечивши при цьому кращі умови реалізації та купівлі сільськогосподарської продукції. На це і спрямований проект «Буковинська аграрна біржа».

Під час наради творчий колектив «Крок» регіонального фонду підтримки підприємництва в Чернівецькій області презентував цей проект. Відтак його автор Світлана Булега охарактеризувала основні складові проекту, принципи функціонування біржі, проведення операцій купівлі-продажу сільгосппродукції між виробниками та замовниками без посередників та показники оцінки ефективності роботи електронної аграрної біржі. За її словами, зазначений проект важливий особливо для такої категорій виробників як особисті господарства населення, які зможуть продавати та купувати різні види сільгосппродукції за цінами виробників без посередників за допомогою електронної аграрної біржі.

Під час обговорення проекту виступили представники районних управлінь агропромислового розвитку з пропозиціями щодо видів розрахунків за здійснення купівлі-продажу, юридичного обслуговування електронної біржі та логістичного доповнення до проекту.

Повідомляє прес-служба ОДА.

peredplata