Браму Художнього музею в Чернівцях реставрують

В цьому запевняють майстри-реставратори, які якраз цими днями займаються відновленням столітніх дверей. А побачити відреставровану браму центрального входу Чернівецького художнього музею чернівчани та гості міста зможуть вже до кінця цього місяця.

Вперше за час існування будівлі, а це 102 роки, браму демонтували та відвезли у реставраційні цехи. Металеві двостулкові ковані двері з рослинним орнаментом та вставками із зображенням бджілок вимагали термінового оновлення.

«Двері демонтували, так як ні умови, ні їх стан не дозволили виконати реставрацію на місті, – розповів Валерій Яковчук, керівник Колективно-виробничого комерційного підприємства «Піраміда», яке займається реставрацією архітектурної пам’ятки, – окрім стандартних реставраційних робот: оновлення, укріплення, покриття спеціальними фарбами, ми усунули корозію метала, поміняли заклепки, та почистили маленькі декоративні елементи піскоструменем. Але найважчим та найбільш трудомістким було вирівняти та обрізати двері, адже за весь цей час вони добряче просіли».

Спеціалісти переконують, що після такої детальної реставрації брама Художнього музею простоїть ще 100 років, але тільки за умови належного догляду, повідомляє сектор інформації та зв’язків з громадськістю Чернівецької міської ради.

peredplata