Дотації ігнорувати не варто

Дотації ігнорувати не варто  Як ми повідомляли читачів у попередньому числі часопису, з початку цього місяця держава розпочала виплачувати селянам дотації за утримання молодняка великої рогатої худоби. Максимальна сума, котру може отримати господар за бичка чи теличку, становить 750 гривень за умови утримання їх до 9 – 11 місяців.
Однак дотацію можна отримати лише на ідентифікованих та занесених до Державного реєстру тварин. Наразі, за словами заступника начальника ГУ агропромислового розвитку Чернівецької ОДА Василя Сандуляка, робота з ідентифікації молодняка у області триває.

Ігнорувати державну допомогу, як це роблять окремі власники тварин, не треба: ніхто не забере у вас ваших улюбленців. А дотації мають сприяти збільшенню поголів’я ВРХ, кількість якого останніми роками поступово зменшується. До того ж, плата за ідентифікацію однієї тварини тепер значно зменшилася і коштує всього 19 гривень 80 копійок.

Голова Державної ветеринарної та фітосанітарної служби Володимир Горжеєв зазначає, що вартість ідентифікації знижена до мінімуму. А символічна сума, що залишилася, існує для того, аби служба могла повноцінно працювати. Знизити ціну на послугу з ідентифікації вдалося завдяки тому, що ветеринарний паспорт та ветеринарна картка, котрі раніше були документами суворої звітності, втратили цей статус. «Раніше ці документи мали право друкувати тільки на окремих підприємствах, а їхня вартість складала 8 гривень 50 копійок. Однак, змінивши деякі положення у наказах Міністерства аграрної політики і продовольства, ми вивели ветеринарний паспорт та картку з документів суворої звітності. Тож відтепер вони будуть коштувати до 1 гривні», – повідомив Володимир Горжеєв.

За складеним нещодавно рейтингом країн, які споживають найбільше м’яса, найбільш «м’ясними» виявились європейці та латиноамериканці. Найбільше яловичини за рік споживають аргентинці та мешканці Люксембурга, а свинини – австрійці. Українці їдять впродовж року майже 61 кг м’яса та м’ясопродуктів. Що є менше, ніж за нормою, на 40% . У м’ясному раціоні пересічного українця яловичина складає лише 18%.
Підготувала Наталія БРЯНСЬКА

peredplata