Оздоровча кампанія на Буковині – в полі зору прокурорів

Органи прокуратури Чернівецької області завершили перевірки стану додержання органами виконавчої влади та місцевого самоврядування вимог законодавства щодо оздоровлення й відпочинку дітей. І хоч кількість таборів та кошти, які планується виділити на оздоровчу кампанію з обласного й місцевих бюджетів, в цьому році збільшилися у порівнянні з минулим, в організації цього процесу виявлені суттєві порушення.

Відсутність належного контролю з боку органів освіти, наприклад, призвела до того, що деякі пришкільні табори розпочали свою роботу за відсутності актів готовності, приймання дітей здійснювалося без медичної довідки встановленого зразка та за відсутності заяв батьків, чи осіб, які їх заміняють. Прокурорами Сокирянського, Сторожинецького, Глибоцького, Хотинського районів та м. Чернівців у таких закладах встановлено і цілий ряд порушень санітарно-епідеміологічного законодавства щодо організації харчування дітей – у деяких із них виявлено продукти без відповідних документів, які посвідчують їх якість та походження.

Численними є ще порушення з боку обласного управління та районних відділів сім’ї, молоді та спорту під час підбору та відправлення дітей на оздоровлення до МДУ «Артек» та ДП УДЦ «Молода гвардія». Так, у Сокирянському і Кіцманському районах до згаданих таборів направляються діти, в яких відсутні документи, що підтверджують підстави для оздоровлення – посвідчують інвалідність дитини, перебування її на диспансерному обліку, або свідчать про те, що дитина є обдарованою тощо.

Враховуючи, що нерідко небезпеку для дітей становлять атракціони в місцях масового відпочинку, прокурорами із залученням спеціалістів Держгірпромнагляду, СЕС та Держтехногенбезпеки були організовані перевірки правомірності їх розміщення та функціонування. За прокурорського втручання до усунення порушень було призупинено експлуатацію трьох надувних атракціонів у парках та кількох розважальних автоматів у деяких торгових центрах м.Чернівців .

Також прокурорами було проведено перевірки дитячих майданчиків, що перебувають на балансі житлово-комунальних господарств. У Сокирянському, Хотинському районах та в м. Чернівцях, наприклад, встановлено, що окремі дитячі майданчики не введені в експлуатацію, у своїй більшості вони перебувають у неналежному технічному стані, а відповідальні особи за їх збереження не виконують свої обов’язки.
Всього на усунення виявлених у ході перевірок порушень міськрайпрокурорами внесено 20 подань, порушено 2 дисциплінарних провадження.
Наталія БРЕСЛАВСЬКА, старший прокурор прокуратури Чернівецької області з питань захисту прав і свобод дітей

peredplata