Чернівецькі податківці обговорили з платниками податків зміни до Податкового кодексу

Те, що чернівецькі податківці проводять семінари на актуальні теми податкового законодавства, вже стало доброю традицією. Ось і цього разу, податківці запросили на семінар бухгалтерів підприємств та приватних підприємців, щоб ознайомити їх зі змінами до Податкового кодексу України, які введено в дію з 1 липня цього року.

“Цей документ вніс суттєві зміни у роботу підприємців, які працюють за спрощеною системою оподаткування”, – зазначила начальник відділу взаємодії із ЗМІ та громадськістю Наталія Бальон.

Зокрема, Законом №4834 – VІ від 24.05.2012 р. розширено перелік видів діяльності, що можуть здійснюватися “єдинщиками”, вносяться зміни, в результаті яких платник єдиного податку отримує змогу змінювати ставку оподаткування «на пониження», тоді як в первинному варіанті спрощеної системи дозволявся тільки перехід до вищої категорії, введено мораторій до кінця 2012 року на застосування фінансових санкцій. Згідно з прийнятими змінами, добровільна реєстрація платником ПДВ більше не передбачає дотримання спеціальних умов щодо розміру статутного капіталу або вартості активів у розмірі 300 тис.грн, необхідність здійснення поставки товарів /послуг платниками ПДВ протягом 12 календарних місяців в обсягах не менше 50% від оподатковуваних операцій. Крім того, скорочено терміни видачі свідоцтва платника ПДВ з 10 до 5 календарних днів.

В законі врахована ще одна ініціатива податкової служби – перенесення термінів запровадження податку на нерухомість на 1 січня 2013 року.

На семінарі платники податків ознайомились зі слайдами про новий сервіс податкової служби, який дає можливість безкоштовно і швидко отримати ключі електронного підпису. Присутніх зацікавив виступ завідувача сектору реєстрації користувачів при ДПС в Чернівецькій області – Вадима Пилипко.

На всі питання, що виникали у слухачів в ході семінару, податківці надали вичерпні та кваліфіковані відповіді. Про це повідомили нам у відділі взаємодії із засобами масової інформації та громадськістю ДПІ у м. Чернівцях.

peredplata