В Чернівецькому національному університеті порушуються права неповнолітніх абітурієнтів

В Чернівецькому національному університеті порушуються права неповнолітніх абітурієнтівНезважаючи на лист із роз’ясненням процедури отримання згоди на обробку персональних даних від Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України (МОНМС) від 5 липня 2012 року, приймальна комісія ЧНУ далі не дозволяє неповнолітнім абітурієнтам самостійно підписувати згоду на обробку своїх персональних даних. Вимагається підпис одного із батьків чи піклувальників. Тобто, за логікою ЧНУ виходить, що коли батьки дитини за кордоном, та не може вступити до університету.

Як повідомляє Чернівецьке представництво ГМ \”Опора\”, початок такій практиці поклав лист МОНМС від 19.04.2012 № 1/9-302 «Щодо згоди на обробку персональних даних». У листі ніде не згадуються неповнолітні, навіть більше – чітко зазначається: «факт надання вступником згоди на обробку його персональних даних в Єдиній базі фіксується в заяві про участь у конкурсному відборі вступника і підтверджується його особистим підписом при поданні заяви у паперовій формі». Але у додатках до цього листа міститься дві різні форми такої згоди: особиста та згода батьків чи усиновлювачів або піклувальників «на обробку персональних даних їх неповнолітньої дитини». Ці дві різні форми більшість українських вишів узяли на озброєння, незважаючи на відсутність таких норм в Умовах і Правилах прийому до вищих навчальних закладів.

Під тиском громадськості усвідомивши неправильність (і незаконність) такого підходу, МОНМС надіслав вишам роз’яснення (лист № 1/9-493 від 05.07.2012). Воно зводиться до того, що вступник обов’язково підтверджує ВЛАСНИМ підписом згоду на використання його персональних даних в Єдиній державній електронній базі з питань освіти. Але приймальна комісія ЧНУ проігнорувала цей лист. Виходить, один лист міністерства ЧНУ до уваги бере, а інший – ні.

Тому в ГМ ОПОРА наголошують, що в Правилах прийому до ЧНУ йдеться тільки про особистий підпис абітурієнта. Крім того, в Законі України «Про захист персональних даних» також не йдеться ні про які вікові обмеження. Відповідно, таку додаткову вимогу ГМ ОПОРА розцінює як неправомірну, дискримінаційну і таку, що перешкоджає рівному доступу до вищої освіти.

Світлина з сайту ЧНУ

peredplata