В Черінвцях завершився український етап «Буковинських зустрічей»

Справжньою прикрасою цьогорічного Петрівського ярмарку став 23 Міжнародний фольклорний фестиваль «Буковинські зустрічі», який вперше відбувся в нашому місті влітку. В ньому взяли участь 27 фольклорних колективів з-за кордону та з Чернівецької області, а саме: «Jutrzenka» і «Rosa» з Польщі, «Piatra Soimului», «Plaiurile Pojoratei» та «Poienita» з Румунії, «Sebestyen Adam» з Угорщини.

Україну на фестивалі представляв 21 колектив з Чернівців та області. Загалом на свято фестивалю завітало понад 500 учасників. Реалізація такого великого проекту стала можливою завдяки проекту транскордонного співробітництва «Подієвий туризм на Буковині», що реалізується Чернівецькою міською радою за фінансової підтримки Європейського Союзу в рамках Спільної Операційної Програми «Румунія – Україна – Республіка Молдова».

Самобутніми танцями й піснями, строкатою ходою вулицями й площами міста відкрили фестиваль аматорські колективи. Попри літню спеку учасники були щасливі: адже «Буковинські зустрічі» – це справді зустрічі старих знайомих, які плекають рідну культуру в різних країнах Європи, зустрічі розкиданих по всьому світі буковинців.

Фестиваль продовжився спільним хороводом і забавою на березі мальовничого озера в селі Бояни – там для іноземних учасників вперше відбувся Бал буковинських господарів. Обов’язковим його елементом є дрес-код – національні строї.

Наступного дня, в неділю, фестини стали ще велелюднішими – на Театральній площі відбулось театралізоване свято буковинської сорочки. На ньому було відтворено обряди створення та біління полотна, Купальські свята, ярмаркове дійство, буковинське весілля.

Можна сміливо стверджувати, що такого свята в Чернівцях ще не було. Перед глядачами постали забуті світлини з минулого, в яких молодь вдихнула нове життя. А колекцію народних костюмів для свята надав автор ідеї, режисер і сценарист заходу, відомий етнограф, народний майстер, директор учбово-методичного центру культури Буковини Микола Шкрібляк.

Організатори фестивалю і надалі шукатимуть нових форм презентації фольклорних традицій Буковини. Вже отримано запрошення представити колекцію народних строїв у 2013 році в Польщі. А дні фестивалю переконали всіх у тому, що допоки існують «Буковинські зустрічі» – живе й буковинська традиція.

Про це повідомляє сектор інформації та зв’язків з громадськістю Чернівецької міської ради.

peredplata