На Хотинщині бояться екологічного лиха

На Хотинщині бояться екологічного лихаДо редакції газети «Час» звернулось близько сотні мешканців сіл Грозинці та Бочківці Хотинського району щодо загрозливої, на їхню думку, ситуації для навколишнього середовища, що склалася у цій місцевості. Люди переконані, що це пов’язано з діяльністю ДП «Хотинське лісове господарство», а також з вирубкою лісів та розміщенням на території виробничих потужностей підприємства. Вони стверджують, що те підприємство забруднює джерела, звідки беруть воду мешканці навколишніх сіл, а також скаржаться на те, що керівник лісгоспу будує нову дорогу, хоча за 100 метрів до лісництва є дорога. Хотинчани вважають, що такими діями нищаться і ліс, і надра.

Ми, своєю чергою, звернулись до Хотинської РДА із запитаннями, що ж насправді коїться у лісгоспі району. Там повідомили, що вирубка лісу проводиться згідно із лісорубними квитками та запланованими лісовпорядкувальною експедицією «Ліспроект» заходами на 10 років. Підприємство щороку заготовляє приблизно 40 тисяч куб. м деревини та у зв’язку з газифікацією населених пунктів Новоселицького і Хотинського районів має проблеми зі збутом дров’яної деревини. Одним з шляхів переробки цієї деревини є виготовлення деревного вугілля. І його виробництво не завдає шкоди навколишньому середовищу. Що ж стосується нової дороги, то ДП «Хотинський лісгосп» дійсно наразі проводить будівництво дороги довжиною в 600 метрів з метою обмеження проїзду транспорту та заборони вивезення побутових відходів у лісові масиви.

Як нам роз’яснив директор Хотинського лісгоспу Тарас Довганюк, дорога пролягатиме неподалік контори лісництва, де постійно перебуватиме черговий. Саме він здійснюватиме контроль за рухом транспортних засобів, а також стежитиме, щоб водії не завозили у лісові масиви сміття. На існуючій же дорозі, у рамках протипожежних заходів, будуть встановлені шлагбауми, які з листопада по квітень будуть відкриті.

В Хотинській РДА також кажуть, що на частині дороги, яку перекриватимуть, планують зробити реконструкцію для відводу води, яка під час дощів розмиває дорогу.

Тарас Довганюк також повідомив, що на території Колінківецького лісництва насправді розташоване підприємство ТОВ «Вест Біотек ЛТД» з виробництва деревного вугілля, але воно не є власністю ДП «Хотинський лісгосп». Цьому підприємству лісгосп продає дрова.

— Розташоване воно на нашій території за згодою Грозинецької сільської ради, — розповідає пан Тарас. — 27 січня 2012 року підприємство уклало договір з сільрадою про оренду земельної ділянки під комерційну діяльність терміном на один рік. Окрім того, воно отримало усі дозволи від екологів та санепідеміологів. Зокрема, держуправління охорони навколишнього середовища в області надало підприємству дозвіл на 5 років. А численні перевірки Хотинською райСЕС якості води не підтверджують заяви мешканців сіл про її забруднення. Згідно з висновками, вода у сільських водоймах (джерела в селі Грозинці, поблизу школи) є питною і відповідає санітарно-мікробіологічним показникам. А робота вуглевипалювальної печі є екологічно безпечною — жодних шкідливих речовин ні в повітря, ні у водойми вона не викидає. Та постійні скарги й перевірки блокують роботу підприємства. Воно наразі не працює, десятеро працівників залишились без роботи. Та підприємство пішло на компроміс і переносить виробничі потужності далі від населеного пункту. Наразі керівництво очікує дозволів і сподівається відновити виробництво уже в іншому місці.

Пан Довганюк певний, що людей зумисне налаштовують проти його підприємства та нього особисто. Та й у керівника підприємства, що виробляє деревне вугілля, вимагали подарувати селу автомобіль «Швидкої допомоги». Директор лісгоспу каже, що якби підприємство розвинуло потужності й почало нормально працювати, то можна було б говорити про якусь поміч. Наразі ж фірма сплачує селу кошти за оренду землі на території лісництва.
Проте, як ми вже зазначали, люди, котрі звернулись до редакції, не вірять ні директору лісгоспу, ні результатам перевірок санепідеміологів та екологів і обіцяють боротися проти шкідливого впливу на природу і забруднення джерел.

Надія ВІРНА

peredplata