На Буковині діє рада благодійників

На Буковині діє рада благодійниківПри Чернівецькій обласній організації Товариства Червоного Хреста діє рада благодійників, котра активно бере участь в акціях милосердя в ході яких надається допомога соціально-уразливим верствам населення та об’єктам соціального призначення а саме: «Всеукраїнський місячник Червоного Хреста», «Обласний телерадіомарафон Милосердя», «Пам’ятати та не забути», «Громадськість проти туберкульозу та СНІДу», «З вірою, надією та любов’ю», «Підтримка учасників донорського руху».

Загальна сума допомоги наданої благодійниками тільки за минулий 2011 рік становить 6813,5 тис. грн. (продукти харчування, одяг взуття, медикаменти, гаряче харчування, інші предмети першої необхідності та ін.).

Спільними зусиллям при залученні ради благодійників, використовуючи нетрадиційні шляхи та форми роботи вдається задіяти матеріальні ресурси для надання грошової та матеріальної допомоги малозабезпеченим громадянам. Завдяки їх підтримці в області вдалося спрямувати фінансові ресурси для реалізації слідуючих гуманітарних програм, а саме Лікарня Червоного Хреста в сумі 603,4 тис.грн., «Профілактика туберкульозу та СНІДу» – 490,6 тис.грн, «Патронажна медсестра» – 1183,1 тис.грн, «Медико-соціальна допомога» – 3658,75тис.грн., «Діти України» – 18,6 тис.грн., «Готовність до надзвичайних ситуацій» в сумі – 4,7 тис.грн., «Підтримка лікувальних установ» – 186,8 тис.грн., «Перша допомога» в сумі 15,7 тис.грн.

До складу благодійників залучено 18 груп корпоративних партнерів із числа підприємців, фермерів-господарників, банкірів, представників релігійних громад, профспілок, органів місцевої влади та місцевого самоврядування, підприємств, установ, доброчинних організацій, неурядових громадських організацій в тому числі молодіжних та ін.

Серед благодійників Буковинський співочий дует «Скриня» – заслужені артисти України Володимир та Марія Лобуряки – двоє скромних закоханих у пісню людей, які вірять у її силу і чари. Пісню мають не за зброю, а за диво, завдяки якому модна змінити світ. Мабуть не кожен співак може нарахувати стільки благодійних концертів, скільки на рахунку у «Скрині». Їхній голос звучить у кожному куточку Буковинського краю. Часто кошти від таких концертів ідуть на допомогу і навчання дітей, на відбудову буковинських храмів. Марія та Володимир взяли шефство на Берегометською лікарнею Червоного Хреста Вижницького району, Геріатричним будинком для пристарілих в м. Садгора, Обласним дитячим притулком в м. Чернівці. Їхні благодійні концерти щорічно проходять під час традиційних щорічних вогників для почесних донорів України. Володя і Марія лауреати міжнародних фестивалів, учасники акції Червоного Хреста «Підтримаємо беззахисних», «Допоможемо потерпілим», «Громадськість проти туберкульозу та СНІДу». Кошти зібрані в ході благодійних концертів спрямовуються для адресної підтримки хворих ВІЛ інфікованих дітей. Буковинський дует «Скриня» Марія та Володимир Лобуряки вдячні Богові за таланти, якими вони обдаровані з небес, бо завдяки саме своєму обдаруванню вони можуть огорнути людей своїм пісенним світлом, зібрати їх у величезне широке коло, яким можна обійняти всю нашу прекрасну голубу планету заквітчану великими жовтими соняхами, і де ніхто не буде сиротинкою чи покинутим, безпритульним чи самотнім, де буде переповнювати душі лише єдине відчуття щастя і радості, а це чи не найвища місія на землі – дарувати людям радість – як найбільший прояв Милосердя.

Членом ради благодійників є генеральний директор ВАТ «Трембіта» – Стелла Омелянівна Станкевич. Не обійшов колектив Трембіти біду під час повені у Чернівецькій області у 2008-2010 роках: з доброї щирої руки Стелли Омелянівни на допомогу потерпілим були відправлені прямо з конвеєра теплі куртки, чоловічі піджаки та куртки, всього на суму понад 60,0 тис.грн. Крім того, ВАТ «Трембіта» забезпечує одягом, серветками та фіранками у с. Чортория Кіцманського району – будинок інвалідів, у Садгорі – будинок для пристарілих, у с. Магалі – дитячий будинок для дітей-інвалідів. Ця добродійна щорічна акція коштує майже 70,0 тис.грн. і це далеко не всі добродійні справи Стелли Омелянівни Станкевич.

Не залишилися осторонь добрі люди, коли у с. Кисилів Кіцманського району посеред білого дня від замикання електропроводки повністю згоріла хата хлопця-сироти. Тут на горе відгукнувся Борівецький фермер, який за власні кошти при підтримці місцевого цегельного заводу побудував сироті хату. Звичайно роботи біля будинку є багато, потрібно зробити ремонт усередині, привести усе до ладу, але головне що хлопець має дах над головою.
Директор Путильського держлісгоспу Фрей Петро Прокопович – взяв під опіку 15 осіб із числа малозабезпечених багатодітних родин, в тому числі будинки сімейного типу, а Ксьондз Едвард Костьолу Св Анни смт. Сторожинець Сторожинецького району. Організував постійне гаряче харчування для 65 чоловік із числа інвалідів, самотніх людей похилого віку, безхатченків.

Приватний Підприємець Любимська Людмила Костянтинівна – допомагає реабілітаційному відділенню Червоного Хреста у с. Чудей Сторожинецького району продуктами харчування.

До ради благодійників входять і керівники медичних навчальних закладів області. Ректор Буковинського Державного медичного університету професор Тарас Миколайович Бойчук підтримує щорічну акцію «Стань донором- врятуй життя» під час Всеукраїнського місячника Червоного Хреста щорічний внесок від професорсько-викладацького складу та студентів становить 3,0 тис.грн.

Директор Чернівецького медичного коледжу к.м.м. Кулик Олександр Федорович став ініціатором проведення практики студентів медучилища у всіх структурних підрозділах Червоного Хреста, а також закріплення кожного із студентів за підопічними Червоного Хреста з метою покращення догляду за ними. Щорічний внесок у акцію «Стати червонохрестівцем – виконати місію добра на землі» становить 2,0 тис.грн.

Голова профкому Чернівецької філії ВАТ Укртелеком Куриляк Іван Іванович – організував допомогу тяжкохворій дитині Анатійчуку Вадиму Івановичу у придбанні ліків на суму 10,0 тис.грн.

Протоієрей Василій Савчук в м. Хотин виділив приміщення при Свято-Миколаївській церкві для медико-соціальної кімнати Червоного Хреста. Церква, медики та червонохрестівці об’єднали свої зусилля по підтримці людей-страждущих. Щорічно сотні людей похилого віку, інвалідів тут зігріваються ласкою та теплом, багато з них отримують благодійні подарунки.

Приватні підприємці Садгірського району м. Чернівці Дроник Марія, Мазур Ольга, Дроник Інга, Цуркан Олена щорічно організовують гаряче харчування для учасників ВВВ, інвалідів праці, дітей війни, учасників бойових дій під час акції «Пам’ятати та не забути».

Безумовно одним із важливих питань є координація дій червонохрестівців з радою благодійників, налагодження чіткої системи інформованості про конкретну роботу про надану допомогу потребуючому населенню. Ми вважаємо що проведення саме такої форми роботи має стати надбанням, складовою частиною і пріоритетним напрямком діяльності червонохресних організацій.

Голова Чернівецької обласної організації
Товариства Червоного Хреста
Т. Л. Корнілович

на світлині – збудована благодійником хата

peredplata