До уваги вступників: Міносвіти продовжило зарахування на держзамовлення до 15 серпня ОНОВЛЕНО

До уваги вступників: Міносвіти продовжило зарахування на держзамовлення до 15 серпня ОНОВЛЕНО10 серпня Міносвіти довзолило вищим навчальним закладам зарахування вступників на вакантні місця державного замовлення до 15 серпня. Таким правом можуть скористатися вступники, які подавали заяви на вступ на інші напрями підготовки (спеціальності) у цьому ВНЗ – за умови однакового переліку конкурсних предметів сертифікатів (вступних випробувань). На думку юристів центрального офісу ОПОРИ подавати заяви на інші напрями підготовки (спеціальності) можна лише на контрактну форму навчання, але не на державне замовлення.
ЧНУ ж такі документи прийматиме і на держзамовлення, і на контрактну форму навчання.

Отож, якщо ви подавали заяву на вступ до конкретного ВНЗ і у нього є вакантні місця на держзамовлення за іншим напрямом підготовки (спеціальністю) де для вступу потрібні ті ж сертифікати ЗНО (вступні випробування) – ви можете написати відповідну заяву, принести оригінали документів і вступити на місце державного замовлення. Чи є такі вакантні місця за потрібними вам напрямами підготовки ви можете побачити на сайті відповідного ВНЗ чи на стендах зі списками.

Також, якщо ви були рекомендовані до зарахування у якісь із «хвиль» зарахування але не принесли вчасно оригінали документів і вашу рекомендацію відкликали, а тепер за цим напрямом підготовки (спеціальністю) є вакантні місця на державне замовлення – ви можете принести оригінали документів, написати відповідну заяву і вступити на місце державного замовлення. Раніше після відкликання рекомендації ви могли претендувати тільки на навчання за контрактом.

І якщо ви вже подали оригінали документів до якогось ВНЗ але тепер бажаєте скористатись можливостями, які дає цей лист, – ви можете забрати оригінали документів і подати їх до іншого ВНЗ. Навіть якщо у цьому ВНЗ ви уже зараховані відповідним наказом.

І у випадку \”донаборк\” конкурс не діє: хто перший принесе оригінали документів – того зарахують на місце державного замовлення.

Нагадаємо, що згідно з Умовами прийому до вищих навчальних закладів, крайній термін для зарахування на місця державного замовлення – 11 серпня. І подати ще одну заяву, хай і на напрям (спеціальність) для вступу на який потрібні такі самі сертифікати ЗНО (вступні випробування), можливості не було.

Таким чином, Міністерство освіти і науки, молоді та спорту «змінило правила гри» напередодні зарахування на місця державного замовлення. Одні ВНЗ від цього виграють, адже до них прийдуть на вакантні місця вступники, які заберуть оригінали документів з інших ВНЗ (у яких вони вже, може, були зараховані наказом). Але інші ВНЗ, відповідно, не знають «на чому стоять»: ось вони вже точно знали кого і скільки завтра зарахують і вже були певні, що це їхні студенти – і ось вони тепер в очікуванні, що частина цих студентів перебіжуть до інших вузів.

Міністерство своїм листом внесло такі кардинальні зміни «враховуючи звернення Спілки ректорів ВНЗ України та керівників навчальних закладів щодо виконання держзамовлення…». Керівництво нашого ЧНУ із таким зверненням не зверталось. Сьогодні під час засідання приймальної комісії ЧНУ, на якому було озвучено цей лист, ректор висловив думку, що це скоріше на шкоду університету. Тобто якщо говорити про ЧНУ, то тут, скоріш за все, більше вступників заберуть оригінали протягом цих днів до 15 серпня, аніж принесуть.

Про це повідомляє Чернівецьке представництво ГМ \”ОПОРА\”

Офіційна позиція ГМ ОПОРА:

У Міністерстві продовжили терміни зарахування на держбюджет до 15 серпня 2012 р.

Зважаючи на ситуацію, яка склалася у зв’язку з невиконанням плану держзамовлення вищими навчальними закладами різних рівнів, профільне міністерство дозволило продовжити термін прийому оригіналів документів до 15 серпня 2012 р. (відповідно до листа Міністерства освіти і науки, молоді та спорту №1/9–506 від 10 серпня 2012 р.). Тобто на ті напрями, на які залишилися вільні місця після третьої хвилі рекомендованих до зарахування, ВНЗ будуть приймати оригінали документів до 15 серпня 2012 р. Абітурієнтам, які не потрапили у третій список, але знаходилися близько до нього, повинні звернутися до навчального закладу і поцікавитися, чи є вакантне місце на той напрям підготовки, на який вони подавали заяву та документи, і чи є у них шанси вступити на місця держзамовлення відповідно до їхнього конкурсного балу.

Окрім цього, до 25 серпня 2012 р. було дозволено приносити оригінали документи на контрактну форму навчання не лише на ті напрями підготовки, на які вступник подав документи до 31 липня, а й на інші. Проте це можна робити лише в межах одного навчального закладу та на напрями з однаковими конкурсними предметами.

Звертаємо увагу на те, що лист міністерства має рекомендаційний характер, тому ВНЗ, які вчасно виконали план державного замовлення, не зобов’язані продовжувати терміни зарахування до 15 серпня 2012 р.

Світлина

peredplata