Список регіоналів. Партія застою

Список регіоналів. Партія застоюСписок Партії регіонів на цих виборах – це пантеон збитих льотчиків. Чиновники, які не впоралися на відведених ділянках, замість звільнення через профнепридатність отримують мандат народного депутата.

А ще список Партії регіонів – наочне спростування міфів про те, що між \”Януковичем і Ахметовим пробігла чорна кішка\” або \”Ахметов не підтримує політику Януковича\”.

\”Українська правда\” вже писала, чому це неможливо в принципі – адже Янукович та Ахметов є діловими партнерами, які спільно заробляють гроші. Але, окрім цього, вони є компаньйонами і в політичній бізнес-корпорації, яка називається Партією регіонів. Мінімум чверть з прохідної частини списку складають люди так званої \”групи Ахметова\”, куди ми також зараховуємо і Колеснікова та Клюєва разом з їхніми сателітами.

Водночас група Льовочкіна-Фірташа має лише чотирьох представників у прохідній частині, причому останньому – керівнику охорони Фірташа Івану Мирному – прохідне місце дісталося внаслідок маніпуляцій зі списком. В редакції, яка була затверджена на з\’їзді регіоналів, Мирний був під 108 номером, а до Центрвиборчкому його подали 79-им.

Не містить добрих звісток список Партії регіонів і для Сергія Тігіпка. Поки шлюб з регіоналами несе для нього тільки втрати. Людина, яка два роки тому мала третій рейтинг в країні – 13 відсотків – зараз мала би всі шанси завести свою фракцію в новий парламент. Це точно сталося б, якби Тігіпко не пішов працювати в уряд, а згодом не розмив \”Сильну Україну\” всередині Партії регіонів – у гонитві за ефемерним прем\’єрством.

Сьогодні Тігіпко, окрім власної персони, має в прохідній частині списку Партії регіонів аж трьох осіб. Повністю дискредитований Литвин – і той зміг домовитися за чотирьох. Щоправда, четвертий потрапив до списку внаслідок аналогічних маніпуляцій, що й Іван Мирний – заради помічника Литвина вже після з їзду довелося відправляти на непрохідне місце Олександра Горошкевича.

Перша п’ятірка списку Партії регіонів – Азаров, Повалій, Тігіпко, Клюєв та Єфремов – мала виглядати дещо інакше. За словами джерел \”Української правди\”, на четвертій позиції була запланована Акімова, а на шостій – Клюєв. Але, стверджує наш інсайдер, Клюєв зробив усе можливе, щоб позбутися цього порядкового номера, який у певних колах викликає неприємні асоціації.

Ще до старту виборчої кампанії всередині Партії регіонів відбувся конфлікт двох концепцій, які уособлювали підходи двох конкуруючих груп. \”Група Льовочкіна-Фірташа\” відстоювала ідею про те, що Азаров поступово відходить від влади, не балотується до парламенту, список очолює Сергій Тігіпко, а регіонали ідуть на вибори під гаслами \”перезавантаження\”, \”людського обличчя\”, \”початку реформ та відлиги\” тощо.

Проти сценарію Тігіпка повстали \”донецькі\”. Зрозуміло, що висунення Тігіпка на перше місце автоматично робило його претендентом №1 на посаду прем\’єра. Донецькі не могли собі цього дозволити, оскільки вважають Тігіпка ставлеником Льовочкіна, що порушує баланс у тераріумі Партії регіонів.

У підсумку керувати цими виборами Янукович доручив \”донецьким\”, які вирішили, що список очолить Азаров, а Тігіпка посунули на третю позицію, розбавивши друге загасаючою зіркою української естради.

На цих виборах всередині Партії регіонів відбуватиметься подальший процес нарощування м\’язів двома головними конкуруючими центрами: \”донецькими\” і \”групою Льовочкіна-Фірташа\”. Мета – не тільки вплив на Януковича через фракцію та доступ до державного бюджету, але і створення персональної \”подушки безпеки\” в разі катастрофічного сценарію на 2015 рік. Маючи за спиною декілька десятків депутатів, завжди легше домовлятися.

Група Ахметова, окрім ядра – близько 20 депутатів у списку, – має дві базові області, Донецьку і Дніпропетровську, де за мажоритаркою мають дообратися \”воїни Ріната\”. За вибори у Донецькій області відповідає Колесніков, а у Дніпропетровській – молоде дарування \”групи Ахметова\” губернатор Олександр Вілкул.

\”Група Львочкіна-Фірташа\” має мінімальне представництво у списку. Водночас до їхніх потенційних союзників належать Тігіпко та Литвин. Крім того, приростити свою філію вони можуть за рахунок мажоритарників у Києві та Київській області. У інших регіонах також балотуються їхні люди: Іван Фурсін – у Одеській області, сестра Льовочкіна – у Феодосії, Валентина Жуковська – у Черкаській області, Юлій Йоффе – у Луганській.

Прохідною частиною списку в Партії регіонів вважають перші 80 місць, але для отримання такого результату їм потрібно набрати 26-28 процентів.

Що також впадає в око, то це відсутність у списку кандидатів низки осіб, які багато років присвятили Партії регіонів. Не буде висуватися на цих виборах Едуард Прутнік, який зараз зосередився на бізнесі в Африці та Росії. Не дали прохідного місця екс-керівникові Партії регіонів у Києві Василю Горбалю, якого, до того ж, вижили з його округу на Солом\’янці – тепер він змушений самостійно балотуватися на Печерську.

Немає в списку Святослава Піскуна, заради якого регіонали п\’ять років тому пішли війною на Ющенка. Піскун буде самовисуванцем у Житомирській області. Більше немає в списку регіоналів лобістів російського \”Лукойла\” – Дмитра Сандлера та Олексія Федуна. Не дали висунутися кандидатом від Партії регіонів Валерію Коновалюку, який досі значиться заступником керівника фракції.

Василь Грицак, який уже почав агітаційну кампанію в Ізюмському окрузі Харківської області та навіть звозив туди з концертом Катю Бужинську, змушений згортатися – Партія регіонів направила на цей округ іншого кандидата. Не буде депутатом Володимир Сівкович, який у почесному засланні – на посаді заступника Клюєва в Радбезі.

Цей список не містить жодного натяку на прихід нового покоління в політиці. Виборцю знову пропонують меню з самозакоханих облич, які вони вже бачили шість років тому. Різниця лише в тому, що за ці роки дехто добряче набрав зайву вагу – і в прямому, і в переносному, матеріальному сенсі.

Прохідна частина Партії регіонів (перші 80 місць)

Прізвище
Опис
Група

1
Азаров Микола
Дива не сталося – Азаров на чолі списку Партії регіонів означає подальшу консервацію внутрішнього протистояння між \”донецькими\” та групою РосУкрЕнерго, а також втрату надії на будь-яке оновлення та модернізацію. Вже ходять чутки, що Азаров, якого всі списали після парламентських виборів, залишиться на посаді до президентських 2015 року.

2
Повалій Таїсія
За відсутності впізнаваного жіночого обличчя всередині партії, регіоналам довелося шукати його на стороні. Знайшли в особі радника президента і учасниці співочих турів на підтримку Януковича.

3
Тігіпко Сергій
Донецьким, які керують нинішньою виборчою кампанією, кортіло остудити амбіції Тігіпка – єдиної людини в списку, яка має персональний загальноукраїнський рейтинг та претендує на прем\’єрство. Тому Тігіпка усунули на третє місце, хоча півроку тому, об\’єднуючись з Партією регіонів, він розраховував на перше.

4
Клюєв Андрій
Від підсумків виборів, проведених під керівництвом начальника штабу Клюєва, буде залежати його подальше працевлаштування у владі. Оголошення про призначення Клюєва на штаб, зроблене на засіданні фракції, викликало бурхливі оплески присутніх. Сьогоднішня посада секретаря Радбезу є покаранням для Клюєва, а сам він мріє про прем\’єрство. Поки ж Клюєв є головним претендентом на лідера фракції в новому парламенті. Їх там буде двоє – молодший брат Клюєва балотується за округом в Артемівську, де розташоване сімейне підприємство.

5
Єфремов Олександр
Єфремов отримав високе місце як компліментарний жест другому базовому регіону для партії – Луганській області. Також очевидно, що мандат Єфремова як лідера фракції добігає кінця. На цій посаді він був компромісною фігурою між \”донецькими\” і \”групою Льовочкіна-Фірташа\”. Тому місце в п\’ятірці – це подарунок за пророблену роботу.

6
Акімова Ірина
Перший заступник глави адміністрації переходить на роботу в парламент. Суттєвих досягнень на Банковій вона не здобула, і позбутися Акімової буде в радість Льовочкіну.
Ахметов

7
Бойко Володимир
На депутатську роботу повертається багаторічний директор Меткомбінату імені Ілліча Володимир Бойко. Сьогодні він більше не контролює підприємство – під ризиком незрозумілої рейдерської атаки Бойко під патронатом Януковича \”злив\” завод Ахметову. На знак подяки Ахметов віддав Бойку свій сьомий номер в списку. Все-таки людина здійснила одну із заповітних мрій \”короля Донбасу\”. Заодно вирішується ще одна задача – Бойко буде менше плутатися під ногами на підприємстві.
Ахметов

8
Колесніков Борис
На цих виборах Колесніков відповідає за штаб у Донецькій області. Віце-прем\’єр, який мріяв стати українським Аденауером, схоже, завчасно перерве свій політ до визнання. Колесніков став нестерпним – міністри переповідають, що для нього стало нормою прямо на засіданні уряду показати свої знання ненормативної лексики. Сутички з Азаровим, Хорошковським та Порошенком вже стали нормою роботи психічно вразливого Колеснікова.
Ахметов

9
Кожара Леонід
Візаві Григорія Немирі в Партії регіонів виявився безсилим зупинити процес руйнування репутації Віктора Януковича на Заході. Створення Кожарою філії Партії регіонів під вивіскою аналітичного центру в Брюсселі завершилося гучним викриттям. Високе місце Кожари швидше має слугувати підтвердженню його статусу на переговорах з іноземними колами.

10
Рибак Володимир
Один із засновників Партії регіонів, керівник виконкому партії, багаторічний мер Донецька та права рука Миколи Азарова – ці регалії гарантували Рибаку високе місце. Вплив Рибака на партію зменшуватиметься разом із відходом Азарова від справ.

11
Табачник Дмитро
Чи не найбільш одіозний міністр уряду Азарова отримує запасний аеродром – в разі відставки з посади. Чутки про це ходять постійно, але знову і знову улюбленець Москви виходить сухим із води. Після здобуття Табачником мандата звільнити його буде набагато легше – із формулюванням \”в зв\’язку з переходом на іншу роботу\”. Тут вже російські друзі не допоможуть.

12
Лавринович Олександр
Міністр юстиції на сьогодні – головний претендент на посаду спікера в новому парламенті. Саме на нього буде покладено місію переходу до виборів президента у парламенті, якщо протягом найближчого року Януковичу не вдасться перебудувати політику так, аби вона гарантувала перемогу на прямих виборах.

13
Герман Ганна
Для Герман настає момент звільнення від страждань в адміністрації президента. Фактично нав\’язана Льовочкіну, вона місяць за місяцем втрачала вплив. Головним провальним проектом Герман на Банковій стало видання книги Януковича в Австрії, яка виявилася плагіатом. Ця історія не лише перетворила 50 тисяч надрукованого накладу на макулатуру, але і виставила Януковича посміховиськом світового масштабу.

14
Скубашевський Станіслав
Багаторічний помічник Януковича, призначений 2010 року заступником глави адміністрації президента по кадрах і регіонах, повертається у парламент. Одна з причин – здоров’я. Цього року Скубашевський лежав у Феофанії з серцем.

15
Близнюк Анатолій
Міністр житлово-комунального господарства поповнює армію тих, хто не впорався на займаній посаді, і в нагороду за це отримує депутатство. Схоже, призначення Близнюка міністром мало на меті лише прибрати його з посади Донецького губернатора. В ієрархії Януковича саме так заведено позбуватися старих перевірених, але неефективних кадрів, — через підвищення. Близнюк у парламенті буде тяжіти до групи Клюєва – саме завдяки рішенню комісії під керівництвом Клюєва бізнес родини Близнюка отримав 170 мільйонів гривень державної підтримки із бюджету. Клюєв

16
Шаров Ігор
Керівник фракції Литвина, який за його відсутності зрежисував підтримку закону про мови, в нагороду отримав прохідне місце. Поява Шарова всередині фракції регіонів посилюватиме розмив групи \”донецьких\” та може грати на руку Льовочкіну.
Литвин

17
Олійник Володимир
Високим місцем колишній перебіжчик із БЮТ може завдячувати своїй ролі \”говорящей головы\”. Олійник квартирується в офісі Володимира Сівковича на вулиці Липській, що вказує на його приналежність до групи Клюєва.
Клюєв

18
Табачник Ян
Музикант Ян Табачник стоїть так високо у списку завдяки прямим зв\’язкам із Януковичем, а також дружбі з Йосифом Кобзоном.

19
Макеєнко Володимир
Старожил української політики, Володимир Макеєнко вперше став депутатом в 1990 році. Це буде його шосте скликання в парламенті. Керівник регламентного комітету утримав відведену йому ділянку без скандалів. А звільнення регіоналів-сумісників, які хотіли затриматися на двох посадах, не педалював. За що йому сьогодні вдячні Василь Горбаль і Ярослав Сухий, які встигли повернутися в депутати.

20
Тедеєв Ельбрус
Дружба з молодшим сином Януковича та спортивні досягнення минулого зберегли за Тедеєвим високу позицію. Сім\’я

21
Чечетов Михайло
Головний кнопкодав фракції, за командою якого відбувається голосування, стоїть так само високо завдяки високій організації праці – Чечетов махає рукою, депутати голосують.

22
Янукович Віктор
Поява сина Януковича на такій високій позиції, попри відсутність будь-яких досягнень в ролі депутата, має одне просте пояснення – це прояв непотизму та кумівства у політиці. При бажанні Янукович-молодший, за якого вписався би весь адмінресурс, міг би легко виграти мажоритарні вибори – і припинити сміх за своєю спиною. Так, як це зараз робить син Пшонки, що балотуватиметься у Запорізькій області. Але молодший син президента вирішив уже втретє заховатися за батьком.
Сім\’я

23
Хомутиннік Віталій
Колись ставленик покійного Василя Джарти, сьогодні Хомутиннік перетворився на самостійного гравця. Спочатку за уряду Тимошенко він \”дружив\” з податковою, сьогодні має інтереси на митниці. Хомутиннік планував балотуватися за округом у Харківській області, але згодом раціонально підрахував, що простіше здійснити одноразовий транш у партійну касу – і замість харківського бездоріжжя бороздити узбережжя Мальдивських островів.

24
Іванющенко Юрій
Оскільки законодавча робота ніколи не була сильною стороною цього \”сірого кардинала\”, його бажання отримати майдату має одне пояснення – це недоторканність на найближчі п\’ять років. Враховуючи регулярність, з якою спливало прізвище Іванющенка в історіях переділу власності, вона не буде йому зайвою.

25
Фабрикант Світлана
Друге місце за квотою \”Сильної України\” в списку регіоналів дісталося Світлані Фабрикант – депутату Одеської міської ради, гендиректору телекомпанії \”Моя Одеса\”. Це можна вважати певною компенсацією за \”кидок\” Фабрикант на місцевих виборах 2010 року. Вона не висувалася на мера Одеси, за що переможець Костусєв пообіцяв їй посаду секретаря міської ради – другої людини в місті. Але після виборів обмежився портфелем звичайного заступника, а згодом взагалі \”сплавив\” з посади.
Тігіпко

26
Воропаєв Юрій
Воропаєв – адвокат Ахметова, який нещодавно підставив шефа – він випадково був сфотографований у парламенті з листом, де описувалися шляхи отримання британського громадянства дружиною Ахметова. Користь Воропаєва ще і в тому, що він здатен за 15 секунд натискати сім депутатських кнопок.
Ахметов

27
Шуфрич Нестор
Нестор Шуфрич, символ конфлікту між Льовочкіним і донецькими, повертається у політику через депутатство. Група Клюєва отримає підсилення ще і тому, що Шуфрич завжди мав високий рейтинг довіри серед партійців. Кажуть, що спочатку він розраховував на місце в п\’ятірці, але і 27 – теж непогано.
Клюєв

28
Демидко Володимир
Людина Януковича. Демидко – радник президента, який уже багато років готує для нього доповіді та тексти. Також він є заступником голови Партії регіонів з ідеології.

29
Геллєв Євген
Геллєв представляє у парламенті неформальну групу Ахметова. Власник луганського футбольного клубу \”Зоря\”, він в минулому керував футзальним клубом \”Шахтар\”.
Ахметов

30
Мальцев Володимир
Водій Ахметова, який на його честь навіть назвав власного сина. Мальцев – один з найбільших прогульників у нинішньому парламенті: був присутній на 11 засіданнях з понад 500. Побити свій \”антирекорд\” він зможе в новому парламенті.
Ахметов

31
Вечерко Володимир
Зять Юхима Звягільського якийсь час придивлявся до округу в Слов\’янську Донецької області, але зрозумів, що гроші та час того не варті – тому переключив свої інвестиції на список.

32
Мхитарян Нвер
Власник \”ПознякиЖитлоБуд\” проінвестував ще п\’ять років свого депутатства.

33
Кий Сергій
Бізнес-партнер Ахметова відвідав за п\’ять років ще менше засідань, ніж водій Ахметова – 9 з понад 500. Завдяки прохідному місцю він ще п\’ять років буде депутатом.
Ахметов

34
Демянко Микола
Людина, особисто віддана Віктору Януковичу, його багаторічний завгосп, сьогодні значиться позаштатним радником президента і має кабінет на Банковій. Вплив його уже не той, але Демянко і зараз може виступати комунікатором від імені Януковича.
Сім\’я

35
Дудка Володимир
Це – третій висуванець від \”Сильної України\”. Володимир Дудка – власник фармацевтичного дистрибутора \”Альба Україна\”. Він має точки дотику у бізнесі з Тігіпком – тому належить мережа аптек \”ТАС\”. Крім того, Дудка – депутат Київської обласної ради від партії Тігіпка.
Тігіпко

36
Васадзе Таріел
Мультимільйонер-перебіжчик з БЮТ у Верховній Раді шостого скликання.

37
Хмельницький Василь
Мультимільйонер-перебіжчик з БЮТ у Верховній Раді п\’ятого скликання. Це не завадило Хмельницькому навіть за прем\’єрства Тимошенко \”порулити\” Укрзалізницею в рамках квоти Литвина. Крім того, через Хмельницького на ринок столиці зайшов Ахметов – тепер він власник \”Київенерго\”.

38
Зарубинський Олег
Прохідне місце Зарубинському – це віддяка соратнику Володимира Литвина за голосування за мовний закон. Зарубинський, як і інші перебіжчики з блоку Литвина, розмиватиме вплив \”донецьких\”.
Литвин

39
Мірошниченко Юрій
Постійний представник президента у парламенті на непристойно низькій позиції – після водія Ахметова. Оскільки Мірошниченко є креатурою Льовочкіна, це – ще один прояв помсти донецьких.
РУЕ

40
Турманов Віктор
Таке високе місце нинішнього депутата Турманова пояснюють його міфічним впливом на шахтарські профспілки. Мовляв, побачить шахтар Турманова у списку – і проголосує за Партію регіонів. Крім того, Турманов начебто має заміряти температуру в шахтарському середовищі та стримувати їх бунт. Логіки в цьому мало – але іншого пояснення появи Турманова на 40 позиції чути не доводилося.

41
Селіваров Андрій
Нинішній депутат, представник групи Ахметова. У цьому скликанні відзначився участю в штурмі державної компанії \”Дніпроенерго\” на піку боротьби за нею між Ахметовим і Коломойським. Сьогодні Селіварову не довелося би брати участь у цій малопочесній місії – після перемоги Януковича Ахметов взяв \”Дніпроенерго\” під повний контроль.
Ахметов

42
Мошак Сергій
Нинішній депутат Сергій Мошак потрапив на високе прохідне місце, завдячуючи своїм зв\’язкам із колишнім головою Конституційного суду Андрієм Стрижаком. Під його керівництвом було легалізовано коаліцію \”тушок\”, яка допомогла зцементувати владу Януковича після інавгурації у 2010 році. Примітно, що тоді ж почався наїзд на бізнес Мошака і він навіть тимчасово забирав із фракції свою картку для голосування. Зараз, схоже, почалося \”покращення\”.

43
Кузьмук Олександр
Складно зрозуміти, чим корисний регіоналам відставний генерал армії, але він знову на прохідному місці в списку.

44
Єгоров Олександр
Людина братів Клюєвих, до обрання депутатом очолював наглядову раду належного їм \”Актив-банку\”. Єгоров на виборах 2007 року обіймав 211 місце і пройшов до парламенту тільки після того, як частина депутатів після перемоги Януковича перейшла в уряд. Сьогодні присутність Єгорова на прохідному місці – ще одна ознака керівництва Клюєвим штабом. Віддані люди важливіші за публічних осіб – тому, наприклад, скільки Юрій Болдирєв не ходив на телеефіри, а опинився аж у другій сотні.
Клюєв

45
Ващук Катерина
Ще одна людина Литвина на прохідному місці. Ващук збиралася балотуватися за округом у Волинській області, але коли проголосувала за мовний закон, її паркан вкрили образливими написами – і довелося ховати її в список.
Литвин

46
Веревський Андрій
Молодий мільярдер, але при цьому \”тушка\” – Веревський, який був куратором Полтавської області у БЮТ, перейшов до фракції регіонів після поразки Тимошенко на виборах президента-2010. Своє високе місце в списку Партії регіонів коштувало йому немало.

47
Бондаренко Олена
Квота Бориса Колеснікова. Це місце Бондаренко – персональна поразка в негласному протистоянні з Ганною Герман, яка на 34 позиції вище. Крім того, Бондаренко не змогла відстояти свого чоловіка на посаді заступника міністра надзвичайних ситуацій – довелося його працевлаштовувати з пониженням – на посаду начальника департаменту в Міненерго.
Ахметов

48
Сігал Євген
Ще один перебіжчик з БЮТ. Сігали поступово перебираються в Партію регіонів: в 2010-му його донька стала депутатом Київської обласної ради від правлячої партії, а зять – депутатом Вишгородської районної ради.

49
Григорій Смітюх
Ця людина стабільно потрапляє в список, тому що має те, чого немає в інших – Смітюх є власником штаб-квартири Партії регіонів на вулиці Липській. Очевидно, ціна оренди і ціна місця в списку – величини ідентичні. Тим часом брат Смітюха намагатиметься прорватися до Верховної Ради за округом у Ковелі Волинської області, де за мандат також змагається партнер Ігоря Єремєєва – місцевий олігарх Степан Івахів.

50
Чертков Юрій
Людина з квоти Ахметова. Про те, на якому він високому рахунку в \”короля Донбасу\”, свідчить цьогорічне нагородження Черткова орденом \”За заслуги\” – з формулюванням \”за плідну законотворчу діяльність\”. При тому, що Чертков за все скликання не вніс жодного законопроекту і був присутній лише на чотирьох засіданнях парламенту з понад п\’ятисот.
Ахметов

51
Баграєв Микола
Черговий перебіжчик з БЮТ. На президентських виборах 2010 року Баграєв організовував масові заходи для Тимошенко. Сьогодні займається аналогічним – тільки для Партії регіонів.

52
Аркаллаєв Нуруліслам
Ще один близький товариш Ахметова – депутат нинішнього скликання з освітою \”тренер самбо і дзю-до\”. Разом з Чертковим, Києм і Мальцевим входить до найближчого депутатського оточення Ахметова.
Ахметов

53
Пригодський Антон
Колись потужний центр впливу в оточенні Януковича, Пригодський втратив позиції після того, як отримав серйозну травму на лижах і на декілька років вибув з процесу. Зараз намагається надолужити втрачене. За округом в Київській області від УДАРу балотується партнер Пригодського Олександр Юраков.

54
Васильєв Геннадій
Екс-генпрокурор потрапив у список завдяки заступництву Ріната Ахметова. Брат Васильєва іде за округом в місті Мар\’їнка.
Ахметов

55
Шаблатовий Олег
Квота Сергія Тігіпка. До влиття Сильної України в Партію регіонів Шаблатович очолював київський осередок дітища Тігіпка. Офіційно Шаблатович подав документи в ЦВК як \”радник міністра культури\”.
Тігіпко

56
Продивус Володимир
Нове вливання \”великих грошей\” у Партію регіонів. Як власник корпорації \”Мостобуд\”, Продивус щоденно контактує з владою. Мандат депутата має спростити вирішення питань.

57
Щербань Артем
Після обрання Януковича президентом бізнес-кола сколихнула новина, що в компанії \”УкрНафта\”, яка формально має державний контрольний пакет, але багато років управляється одноосібно Ігорем Коломойським, з\’явився заступник голови правління – Артем Щербань. Ті, хто шукав підтвердження, що Коломойський змушений був почати ділитися бізнесом з \”донецькими\”, його знайшов.

58
Калюжний Віталій
\”Програміст\” Бориса Колеснікова. В нинішньому скликанні непримітний Калюжний потрапив у пресу тільки коли його прізвище спливло на посаді казначея бельгійської псведо-незалежної організації, яку регіонали створили для лобіювання своїх інтересів.
Ахметов

59
Кінах Анатолій
Поява Кінаха в списку – така ж загадка, як і поява Кузьмука. Складно уявити, чим екс-прем\’єр може бути корисним цій партії.

60
Богословська Інна
Бурхливу діяльність Богословської з викриття Тимошенко оцінили не надто високим, але все-таки прохідним місцем.
РУЕ

61
Мельник Станіслав
Ще один депутат з групи Ахметова. До обрання в 2006 Мельник працював на пивзаводі Ахметова \”Сармат\” та був гендиректором легендарної фірми \”Люкс\”, на яку оформлене особисте майно \”короля Донбасу\”.
Ахметов

62
Малишев Володимир
Малишев – також депутат з \”групи Ахметова\”. До помаранчевої революції він керував донецькою обласною міліцією, після – був директором департаменту СКМ з питань безпеки. Спочатку передбачалося, що Малишев буде балотуватися до нового парламенту за округом в Слов\’янську, але претензії на нього висловив син Азарова – і Малишева забрали в список.
Ахметов

63
Мироненко Михайло
Тільки четверо з одинадцяти заступників керівника фракції регіонів отримали прохідні місця. Одне з них – у Мироненка. За словами джерел, чим міг, допоміг за це рідній партії.

64
Волков Олександр
Прославлений радянський баскетболіст – один з небагатьох представників групи Льовочкіна в прохідній частині.
РУЕ

65
Мельничук Лариса
Лариса Мельничук – менеджер у корпорації Віктора Пінчука EastOne, де вона працює директором департаменту із взаємодії з державними органами. Мельничук – депутат Київської міської ради, а до керівництва Партії регіонів її привела Галина Герега, секретар Київміськради. Пінчук стабільно мав одну людину в прохідній частині Партії регіонів – це Микола Солошенко, який цього разу балотується за округом в Дніпропетровській області. Зараз умовно причетним до Пінчука можна вважати і \”младорегіонала\” Миколу Баграєва, який має спільний бізнес із зятем Кучми.

66
Корж Павло
Ще одна людина Ахметова. До обрання депутатом в 2006 році Корж очолював \”Павлоградвугілля\”, що належить СКМ.
Ахметов

67
Шатворян Вілен
Друг молодшого сина Януковича за участю в автоперегонах. Очікувалося, що керівник Союзу вірменів України піде за округом в Одеській області, але отримав прохідне місце в списку.
Сім\’я

68
Прасолов Ігор
Людина Ахметова, до обрання в парламент у 2006 очолював СКМ. Зараз Прасолов паралельно є керівником ради Національного банку.
Ахметов

69
Пінчук Андрій
Прохідним місцем Пінчук має завдячувати тому факту, що він очолює молодіжну організацію Партії регіонів. Молодіжка у регіонів ніяка, але найпримітивнішу задачу – зібрати масовку і прапоромахів – він виконати здатен. Крім того, Пінчук тісно пов\’язаний з Віталієм Хомутинніком.

70
Коржев Анатолій
Ще один адвокат Ріната Ахметова – на прохідній позиції у списку.
Ахметов

71
Долженков Олександр
Про цю людину дуже складно знайти згадки у відкритих джерелах. Коли вперше було оприлюднено списки регіоналів, деякі сайти помилково ідентифікували Долженкова як керівника одного з одеських вузів. Насправді ж схоже, що Олександр Долженков також належить до групи Ахметова. Зокрема, у документах ЦВК він представлений як юрист у компанії \”Час закону\”. Згідно з даними державного реєстру, ця фірма заснована у Донецьку за адресою вулиця Постишева, 117. За цією адресою також значаться всі основні компанії Ахметова – СКМ, Метінвест, Еста Холдінг, а також його фонд \”Розвиток України\”.
Ахметов

72
Стоян Олександр
Олександр Стоян – один зі спікерів партії влади, який здатен висловлювати свою думку на ток-шоу.

73
Попеску Іван
Нинішній депутат, керівник української делегації в ПАРЄ. Іван Попеску, за задумом, також має гарантувати симпатію до Партії регіонів румунської діаспори.

74
Гайдош Іштван
Представник одного з двох конкуруючих між собою угорських рухів в Україні. Гайдош, нинішній мер закарпатського міста Берегове, уже був депутатом Верховної Ради в 2002-2006 роках, входив до СДПУ(о). За інформацією закарпатських сайтів, на початку липня Янукович зустрівся з Гайдошом і запропонував місце в списку – в обмін на голоси українських угорців. На минулих виборах президента угорці Гайдоша мали угоду з Януковичем про підтримку – і єдиний округ західної України, де Янукович набрав понад 50 відсотків, був округ у Береговому, де переважає угорське населення.

75
Поляков Василь
Очевидно, один з донорів списку. Поляков – бізнес-партнер іншого регіонала Дмитра Святоша у автокорпорації підприємстві \”АІС\”. Сам Святаш балотується за мажоритарним округом у Харкові. Поляков уже обирався депутатом в 2006 році за списком Соцпартії – але той парламент проіснував недовго.

76
Поляченко Юрій
Син померлого депутата Володимира Поляченка, який після перемоги Януковича вступив до коаліції. Сам Поляченко-молодший працював міністром охорони здоров\’я у \”коаліційному уряді\” Партії регіонів та Нашої України, який проіснував лише декілька місяців у 2006 році. Але, після виходу Нашої України з коаліції, Поляченко залишився на посаді аж до відставки самого Януковича в 2007-му.

77
Зац Олександр
Людина Бориса Колеснікова, його заступник у часи керівництва Колесніковим Донецькою обласною радою.
Ахметов

78
Благодир Юрій
За документами, поданими до ЦВК, ця людина значиться радником спікера парламенту Литвина. Фактично ж вона керує мажоритарними виборами Литвина у Новоград-Волинському. Раніше за квотою Литвина Благодир обіймав керівну посаду в Держрезерві. У списку, який затвердив з\’їзд Партії регіонів, Благодир був 106-м. Але при реєстрації списку дивним чином опинився на прохідній позиції. Можна вважати, що Володимир Литвин не продешевив зі своїм підписом під мовним законом.
Литвин

79
Мирний Іван
Керівник охорони Дмитра Фірташа. В редакції списку, підготовленій \”донецькими\” і затвердженій з\’їздом, Мирний був на непрохідній 108-й позиції. Але потім включилися механізми, які перемістили головного відповідального за безпеку Фірташа на 29 позицій вгору.
РУЕ

80
Козуб Олександр
Нічим не примітний депутат нинішнього скликання, один зі штатних кнопкодавів. Опитані \”Українською правдою\” джерела не змогли пояснити його високе місце.

Якщо прохідна частина підніметься до 90 місця, депутатами стануть щонайменше троє людей Ахметова (Юрій Мороко, Юрій Колоцей, Олександр Касянюк) та один ставленик Литвина (Валерій Смолій).

Щоб група Тігіпка поповнилася ще одним депутатом, треба, аби список опустився аж до 96 позиції (Сергій Вітер). Це можливо в разі, якщо хтось із прохідної частини помре або перейде на роботу в уряд. Але це не буде масовим явищем – сам принцип формування списку полягав у тому, що не повинні балотуватися ті міністри, яких Янукович прагне зберегти на своїх посадах.

Тому, схоже, друга сотня списку може назавжди розпрощатися з омріяним мандатом. А українському суспільству доведеться мати справу з перерахованими і часом дискредитованими особами.

Сергій Лещенко Українська правда (світлина)

peredplata