В Чернівцях розкажуть хасидські історії за Мартіном Бубером

В Чернівцях відбудеться музично-літературний захід \”Джаз, класика, клезмер. Хасидські історії за Мартіном Бубером\”. Подія проходитиме у вівторок, 11 вересня 2012 р. 18:30 год. в Чернівецькому академічному обласному музично-драматичному театрі ім. Ольги Кобилянської

Джаз, класика, клезмер

Хасидські історії за Мартіном Бубером

Тема любові – любові людини до Бога, любові між чоловіком та жінкою як втіленням божественної любові до свого творіння, про що оповідає у своїх хасидських історіях Мартін Бубер, молоді роки якого минули у Львові, об\’єднує джаз, класику й клезмера. У сценічно-музичній програмі використано відеопроекції з картинами хасидської Садагури біля Чернівців.

Суть хасидського вчення полягає в тому, аби відкрити людині у земному житті джерело натхнення, показати його піднесену форму. Але це вчення не є теорією, котра існує незалежно від того, чи знаходить вона своє втілення. Воно є тільки теоретичним доповненням такого життя, як його насправді проживали цадики й хасиди».

«Люди, про яких тут оповідається, є «цадиками», що перекладається зазвичай як «праведні»; дотримуючись праведного життя, вони показали себе надійними й випробуваними людьми. Вони є провідниками хасидських громад. Люди, котрі оповідають, з чиїх історій складаються перекази, звуться «хасидами», «побожними», точніше – «ті, що вірні союзу», ті, що утворюють спільноту»

Шноєр Зальцманн сказав про рабі Арона з Калина, що той «був джерелом Божої любові, і хто чув, як він молиться, того охоплювала любов до Бога. Треба також згадати й те, що той же цадик після смерті рабі Арона говорив про його велику богобоязнь. Любов була тільки її квіткою, бо тільки через велике благоговіння й страх перед Господом можна прийти до великої любові… «Страх без любові, – казав його правнук, – означає недосконалість, а любов без страху – то взагалі ніщо».

(Мартін Бубер, передмова до «Хасидських історій»)

Програма

Поль Броди, Ервін Шульгоф І, ансамбль
Хасидське оповідання «Для чого створена людина» (Мартін Ріхтер, оповідь)
Хасидське оповідання «Любити більше» (Мартін Ріхтер, оповідь)
Поль Броди, Хасидська молитва, Поль Броди (труба), Крістіан Коґль (гітара), Мартін Лілліх (бас)
Альфред Шніттке, Фуга для віоліни соло (1953)
Даніель Аустріх (скрипка)/Даліер Бурханов, Денізе Думрьозе, Рафал Цеє (танець)
Хасидське оповідання «Сон»
(Мартін Ріхтер, оповідь)
Хасидське оповідання «У пориві захвату»
(Мартін Ріхтер, оповідь)
Хасидське оповідання «»
Мартін Ріхтер, Мартін Лілліх, ансамбль (оповідь)
Поль Броди, Реб Їдль, ансамбль
Хасидське оповідання «Заповідь любові»
(Мартін Ріхтер, оповідь)

peredplata