Буковинська молодь поспілкувалась з остарбайтерами часів Другої світової

Буковинська молодь поспілкувалась з остарбайтерами часів Другої світовоїВлітку 2011 року Чернівецька Обласна Благодійна спілка Самаритян спільно з партнерською Організацію Робітничих Самаритян федеральної землі Шлезвіг-Гольштайн в Німеччині розпочала роботу над молодіжним проектом “Примусова робота в минулому- аж ніяк!”, котрий щоб був присвячений правам людини в минулому та сьогоденні. Проект Чернівецької Благодійної спілки організації підтримав відомий німецький “Фонд Пам’ять, Відповідальність, Майбутнє” , що дало змогу втілити цілі проекту в життя. Темою проекту – є примусова робота українців у Німеччині за часів Другої Світової війни, як жорстоке порушення прав людини.

Буковинська молодь поспілкувалась з остарбайтерами часів Другої світової
Буковинська молодь поспілкувалась з остарбайтерами часів Другої світової

В ході проекту молоді люди розглядали тему прав людини на прикладі примусової роботи. Учасниками стала молодь з Чернівців та з німецького міста Кіль. Підлітки двох країн спілкувались із фахівцями істориками, юристами, психологами, відвідали колишній концентраційний табір Нойенгамме, поблизу м. Гамбург (Німеччина) та брали інтерв’ю у колишніх остарбайтерів, жительок міста Чернівці.

Молодь, що є волонтерами Чернівецької Благодійної Спілки Самаритян постійно організовує благодійні акції по допомозі людям похилого віку, як то збір одягу чи організація зустрічей для спілкування зі старенькими підопічними організації. Організація та її члени намагаються різними шляхами пропагувати волонтерську діяльність та спонукати молодь до соціальної активності. Залучення молодих людей до такого проекту стало можливістю для розвитку сфери молодіжної роботи в нашому місті.

У розмові з колишніми остарбайтерами, у яких молодь брала інтерв’ю під час проекту, підлітки більше дізнались про долю людей, що таким чином постраждали під час Другої Світової Війни. У воєнні часи людей примусово вивозили до Німеччини з ціллю використання їхньої праці в сільськомугосподарстві та військовій промисловості. В діалозі з колишніми остарбайтерами молодь змогла відчули який вплив на життя цих людей мали події їхнього минулого. Таке спілкування та обмін емоціями між різними поколіннями був цінним і для молоді, і для колишніх остарбайтерів, для котрих увага молодих людей та змога поділитись пережитими відчуттями є надзвичайно цінною. Розмова з очевидцями подій минулого варта багатьох прочитаних підручників, адже таким чином молоді люди, що раніше не мали жодного уявлення про проблему примусової праці, глибоко перейнялися подіями минулого, та співпереживали зі старенькими людьми подій їх нелегкої юності. “Після цієї розмови залишилось дуже багато відчуттів – шок, співчуття, цікавість. Я глибоко перейнялась долею людей, які пережили такі жахливі події “, каже учасниця проекту, студентка Світлана. Окрім цього в фокусі даного молодіжного проекту були також події сьогодення.

Проблема примусової праці не може стосуватися лише минулого, адже в сучасному світі мільйони людей стають жертвами примусової роботи та різних видів експлуатації. Молоді люди усвідомили, наскільки важливо дискутувати на цю тему, вони обговорювали , як може політика, економіка та дії кожного з нас боротись з примусовою роботою, яким чином можна захиститись від експлуатації і стояти на захисті прав людини. Проект завершився виданням брошури, що вміщує в собі історичні факти, цитати та особисті враження учасників та колишніх остарбайтерів (брошура доступна для скачування на сайті Чернівецької Обласної Благодійної Спілки Самаритян).Така масштабна молодіжна акція показала важливість налагодження діалогу між молоддю та старшим поколінням, обміну досвідом між молодими людьми різних країн, вивчення проблем минулого як спосіб не допустити помилок в нашому житті сьогодні. Соціальні проекти для молоді навчають дітей бути свідомим проблем, що існують, чи існували в суспільстві в минулому, також дають змогу усвідомити, що будь-які зміни – в наших руках.

peredplata