Опитані студенти ЧНУ в своїй більшості задоволені роботою працівниками міліції

З 22 по 24 жовтня та з 1 по 4 листопада в Чернівцях було проведено опитування студентів на тему спілкування, виникнення та вирішення конфліктів із працівниками міліції.

22 жовтня по всій Україні пройшла акція \”Молодь знає – Молодь контролює: жовта картка українській міліції\”. В рамках цієї події організатори чернівецької акції провели соціолгічне опитування, в якому взяли участь 100 студентів ЧНУ ім.Ю.Федьковича.

Відбиралися респонденти з різних факультетів за віком (від 18 до 25 років), статтю(50% на 50%) та рівнем досвіду спілкування з працівниками правоохоронних органів(якщо людина не мала конфліктів та загалом жодного разу не спілкувалася з міліцією не могла стати учасником).

Як виявилось, серед інтерв’юйованих, яких зупиняли на вулиці представники міліції, лише 30%-м не повідомляли причину, не представлялися, не пред’являли службове посвідчення. Особистий огляд міліціонером однієї статі з тим, кого оглядають, відбувався у 99 випадках. З 99 оглядів – 70 зі складанням окремого протоколу та 60 при присутності двох понятих. Щодо перешкоджання скористатися правом на дзвінок, відповідь \”так\” дало 40 чоловік, \”ні\” – 50, \”не намагався\” і \”не знав про таке право\” – по 5 відповідей.

Цікаво, що 20 молодих людей намагалося відкупитися та самі пропонували гроші, із 20-ма зі 100-а поводилися зверхньо, лише 5 намагалися втекти від працівників міліції, 3 проводило більше трьох годин в райвідділку, 1 оскаржував їхні дії у прокуратурі та 1 в суді. Вони є незадоволеними вжитими заходами.

Загалом опитування складалося із 21 запитання та соціологічного блоку (вік та стать). Найцікавішими виявилися відповіді на запитання, які мали варіант \”інша причина\”. Там проявилася вся студентська творчість та креатив фантазії. Проте виявилося, що молодь боїться братися участь у певному роді опитуваннях, щоб потім не мати проблем у ВНЗ, з сім’єю та друзями, чи в райвідділках, куди, за їхніми словами, можуть будь-коли та за будь-що потрапити.

Вікторія ЯШАН
CitizenJournal(c)

peredplata