Буковинці зможуть обмінюватись книгами з усім світом

Буковинці зможуть обмінюватись книгами з усім світомВ Україні запрацював сайт буккросингу avabook.net. Як нам повідомив співзасновник проекту Олег Сидор, avabook – сайт безкоштовного обміну книгами. Ви можете отримати будь-яку книгу, що стоїть на полиці сайту. Ви також можете поділитись будь-якою книгою, хоча для отримання книги це зовсім не є обов`язковим. Реєстрація на avabook – безкоштовна.

Буккросинг досить популярна ідея в США, Канаді та багатьох європейських країнах. Її суть полягає в тому, що люди діляться прочитаними книжками, залишаючи їх в певних місцях (кав’ярнях, книгарнях…), звідки інші учасники, за попередньою домовленістю можуть ці книги забрати. При цьому учасники домовляються знову їх повернути в обіг після прочитання.

В avabook.net (від available book – доступна книга) практикується дещо інший підхід до передачі інформації та книг: учасник, який хоче поділитись книгою, залишає повідомлення про своє бажання на спеціальній віртуальній дошці – полиці, де вказує, що готовий поділитись певною книгою. Будь-який учасник може «зняти книгу з полиці». Актуальний власник отримує повідомлення про те, що його книга замовлена разом з реквізитами замовника. Це може бути передача кур’єром, чи особисто – якщо учасники знаходяться в одному населеному пункті. Таким чином стираються кордони між учасниками, оскільки вже неважливо де вони знаходяться – передача може відбуватись в межах цілої країни.

Також будь-хто може залишити повідомлення про те, що він шукає якусь книгу. І як тільки в когось з учасників знайдеться така книга і бажання нею поділитись, він дасть знати про це «шукачу».

Аvabook створювався в першу чергу для любителів «живих» – паперових книг. А також для тих, хто мають дома багато книг і хочуть, щоби вони послужили комусь ще, для тих, хто не може знайти книгу чи, можливо, не може собі дозволити її купити, для тих, кому певні книги потрібні протягом невеликого проміжку часу – мова йде, наприклад, про школярів чи студентів, котрі повинні мати якісь підручники на семестр/курс і після цього вони їм непотрібні. В кінці курсу вони можуть поділитись ними з молодшими курсами, а необхідні для них взяти в старших курсів. А також для тих, хто бажає зробити певні книги доступними для свого кола друзів, знайомих, співробітників, однодумців.

Світлина news.if.ua

peredplata