Гіпертоніки Буковини одержали майже 26 тисяч пільгових рецептів на ліки

У Чернівецькій області триває реалізація пілотного проекту із запровадження державного регулювання цін на лікарські засоби для лікування хворих на гіпертонічну хворобу. Про це інформує Департамент охорони здоров’я та цивільного захисту населення обласної державної адміністрації.У такий спосіб держава прагне забезпечити громадян, насамперед соціально незахищених, доступними лікамидля покращення ситуації із серцево-судинними захворюваннями, які на сьогодні є основною причиною смертності в Україні.

З іншого боку, це є кроком до подолання самолікування, яким нині займається 85% населення, та запровадження європейської практики продажу ліків за рецептами лікарів, крім елементарних препаратів.

Як зазначила головний спеціаліст Департаменту Тетяна Цинтар, в області провели підготовчу роботу щодо реалізації зазначеного пілотного проекту, зокрема було складено поіменний реєстр хворих на гіпертонічну хворобу, який постійно оновлюється. Станом на 1 вересня до нього внесено 236538 осіб, тобто на гіпертонію в області нездужає майже кожен четвертий.

Також відповідну роботу фахівці Департаменту провели з лікарями, а лікувальні заклади заздалегідь забезпечили достатньою кількістю бланків для рецептів на ліки від гіпертонії, що відпускаються у рамках реалізації проекту. До нього увійшло 247 найменувань лікарських засобів, на які встановлено граничні відпускні ціни. При придбанні в аптеках ліків за пільговими рецептами хворі сплачують лише частину їх вартості, а решту відшкодовує держава. На сьогодні лікарями виписано 25786 рецептів на лікарські засоби, на які поширюється дія проекту.

«На ці цілі для Чернівецької області на 2012 рік виділено 780,8 тис. гривень державної субвенції, а на наступний рік фінансування буде збільшено у 5 разів», – інформує начальник відділу фармацевтичного супроводу обласної комунальної установи «Чернівецький обласний аналітично-інформаційний центр» Гельфан Акжигітов. Також він додав, що з метою доступності та мінімізації ризиків, пов’язаних з пошуком аптек, де гіпертоніки можуть отримати ліки за пільговим рецептом, до реалізації пілотного проекту в області залучили 52 суб’єкти господарської діяльності різних форм власності, які реалізують ліки.

Про це повідомляє прес-служба ОДА.

peredplata