У Чернівцях розроблено проект концепції Програми поводження з відходами

Програма розрахована на 2013-2020 роки. Метою їїрозробки є захист довкілля і здоров’я населення, покращення ресурсоенергозбереження і зростання інноваційно-інвестиційного потенціалу міста в результаті системної мінімізації відходів через прогнозування і виявлення місць їх утворення в усіх сферах виробництва, послуг, транспортування, споживання та життєдіяльності, ідентифікації утворюваних відходів, їх роздільне збирання, сортування і переробку за оптимальною схемою санітарного очищення та реалізацію публічно-приватного партнерства і планування зменшення обсягів утворення і забезпечення рециклінгу, утилізації та видалення відходів за кращими доступними технологіями.

Концепція передбачає формування і подальше фінансування реалізації Програми на середньостроковий період (6-7 років) із залученням співфінансування з державного і місцевого бюджетів, від підприємницьких структур за принципами публічно-приватного партнерства і шляхом отримання міжнародної технічної та фінансової підтримки в рамках Стратегії ЄС для Дунайського регіону, Східного партнерства ЄС, Карпатської конвенції та інших міжнародних програм. Одночасно Концепція передбачає опрацювання механізмів реалізації програми, передбачених чинним законодавством України, а також – інтегрування Програми з Національним проектом «Чисте місто» і наближення до норм і стандартів ЄС.

Довідково

Централізована система збору та перевезення ТПВ здійснюється фірмами «Альтфатер – Чернівці» та МКП «Чернівціспецкомунтранс». Видалення ТПВ проводять на полігоні «Чорнівка», а попереднє сортування проводять ще на стадії збору відходів (збір ПЕТ-пляшки) і в подальшому на сміттєсортувальному заводі, розташованому безпосередньо у полігона «Чорнівка». Загальний обсяг побутового сміття міста складав у 2011 р. 1300-1400 м3 на добу або 510000-550000 м3 на рік. З них фірмою «Альтфатер-Чернівці» вивезено 299380 м3/; в тому числі: на заготівельні пункти вторинної сировини 702 м3/(19,33 т) та на звалища 298678 м3/рік. Відповідно, МКП «Чернівціспецкомунтранс» вивезено за 2011 рік 204700 м3 ТПВ.

Програму можна прочитати тут

Повідомляється на сайті Чернівецької міської ради.

peredplata