Буковинські рятувальники закликають дотримуватися правил пожежної безпеки

З наближенням новорічно-різдвяних свят підвищується небезпека виникнення пожеж через необережне поводження з різноманітними піротехнічними засобами, використання несправних електрогірлянд та інших електричних оздоблювальних елементів, застосування джерел відкритого вогню поблизу ялинки та інших легкозаймистих матеріалів.

Буковинські рятувальники нагадують жителям області, що найменша необережність, порушення правил пожежної безпеки можуть призвести до пожежі. Прикрашаючи ялинку, потрібно враховувати, що дерево, знаходячись у приміщенні, з часом висихає і може зайнятися від найменшого джерела загорання. Тому слід досить ретельно та обдумано оздоблювати ялинку. Не можна прикрашати ялинку іграшками, які зроблені з паперу чи вати, оскільки це матеріали, які можуть легко зайнятись. Для зменшення ризику загорання, ялинки потрібно розміщувати подалі від опалювальних приладів і джерел відкритого вогню – камінів, газових плит. Також забороняється встановлювати ялинку в проходах, біля виходів, на шляхах евакуації людей на випадок пожежі. Для освітлення ялинки слід використовувати електрогірлянди промислового виробництва з ліцензіями та інструкціями. Так, забороняється використовувати для оздоблення пошкоджені чи самостійно відремонтовані електрогірлянди. Потужність лампочки не повинна перевищувати 25 Вт, електропроводка до лампочок ялинкової ілюмінації мусить бути виконана гнучкими проводами з мідними жилами, а підключення гірлянд до мережі має виконуватися тільки з допомогою штепсельних з’єднань.

Під час новорічних свят також широкого розповсюдження набули різноманітні піротехнічні вироби, і під час користування ними люди найчастіше травмуються через власну необережність.Щоб цього не трапилося, потрібно дотримуватися правил пожежної безпеки під час користування піротехнічними виробами.

При їх купівлі необхідно обов’язково ознайомитися з інструкцією, яка повинна бути на кожному виробі. Якщо її немає, то виріб не сертифікований і ним користуватися небезпечно.Також необхідно перевірити термін зберігання виробута цілісність упаковки, чи не має пошкоджень сам виріб. Запуск петард, феєрверків, ракет забороняється проводити всередині приміщення, з балконів та поблизу житлових будівель, новорічних ялинок. Місце повинно відповідати вимогам виробника, що вказані на виробі. Купувати піротехнічні виробинеобхідно лише в спеціалізованих магазинах.

Про це повідомляє прес-служба ТУ МНС в Чернівецькій області.

peredplata