На Чернівецьку ОДТРК очікують скорочення працівників та програм

На Чернівецьку ОДТРК очікують скорочення працівників та програмДержкомітет телебачення й радіомовлення зобов’язав державні телерадіокомпанії скоротити від 10% до 18% співробітників і зменшити виробництво програм.
Причина – брак бюджетного фінансування, якого, за прогнозами Держкомтелерадіо, вистачить лише на перший квартал цього року, пише \”Комерсант-Україна\”.

План Держкомтелерадіо з оптимізації діяльності державних телерадіокомпаній (ДТРК) на 2013 рік передбачає скорочення штату ДТРК, зменшення обсягів виробництва й трансляції програм, а також оптимізацію каналів мовлення.

Зокрема, до 1 травня штат Національної телекомпанії України (НТКУ) і Національної радіокомпанії України (НРКУ) має бути скорочений як мінімум на 15%.
Персонал обласних ДТРК чисельністю понад 300 людей має зменшитися на 18%, від 200 до 300 людей – на 10%. Крім того, до 1 березня ДТРК зобов’язані подати в комітет пропозиції зі скорочення виробництва й трансляції програм.

Зараз в Україні працюють 28 обласних і регіональних державних телерадіокомпаній, а також НТКУ, НРКУ, Державна телерадіокомпанія \”Культура\” і Державна телерадіокомпанія \”Всесвітня служба \”УТР\”\”.

У Держкомтелерадіо пояснили, що причиною оптимізації є гострий брак коштів у бюджеті на цей рік.

\”На трансляцію програм державного мовлення передбачено 64,8 млн грн. Це в 4,2 рази менше нашої мінімальної потреби. Крім того, з минулого року залишилося 25,2 млн грн кредиторської заборгованості перед операторами телекомунікацій. Виділених цього року грошей вистачить на три місяці мовлення\”, – заявило джерело в комітеті.

\”Якщо фінансування не збільшать, скоротяться зони мовлення, і ми будемо змушені відключати наші передавачі\”, – додав співрозмовник газети.
За його словами, уже з 1 квітня можуть бути відключені передавачі, зокрема, радіо \”Промінь\”, першого каналу українського радіо, \”Першого національного\”.
Для збільшення фінансування у Держкомтелерадіо мають намір звернутися до президента й прем\’єр-міністру.

\”Керівництво країни знає про цю проблему. На етапі формування бюджету президент доручив уряду врахувати кошти, необхідні для роботи державних ТРК, але уряд не виконав це доручення. Очевидно, гроші направили на щось важливіше\”, – додало джерело видання.

Технічний директор НТКУ Валерій Вергелесов розповів: \”У 2012 році були урізані витрати на технічне оснащення й модернізацію устаткування, ми не змогли придбати багато чого з того, що планували. Чутки про скорочення ходять давно, але офіційно нам нічого не повідомляли. Затримок зарплати теж поки не було\”.

У комітеті Верховної Ради з питань свободи слова й інформації вважають, що державні ТРК слід поступово переводити у формат суспільного телебачення.

Джерело Українська правда

Світлина ЧОДТРК

peredplata