Буковинські фіскали контролюють сплату акцизного податку

У Головному управлінні ДФС у Чернівецькій області розповідають, що з метою забезпечення надходжень до бюджетів територіальних громад акцизного податку. активізували свої заходи по виявленню та притягненню до відповідальності осіб, які займаються роздрібною торгівлею алкогольних напоїв, пива та тютюнових виробів без відповідних дозволів та порушують правила торгівлі підакцизної продукції.

Найперше фахівці фіскального відомства проводять ретельний аналіз сплати акцизу всіма торговцями підакцизної продукції, оскільки сума надходжень до бюджетів деяких територіальних громад є підозріло мізерною. Друге – взаємодія з органами місцевого самоврядування та громадськими активістами на предмет виявлення торгівельних закладів, які здійснюють реалізацію алкоголю та тютюну без ліцензії або без застосування реєстраторів розрахункових операцій.
Як наслідок, за порушення вимог діючого законодавства у цій сфері застосовано фінансових і штрафних санкцій на понад 8,1 млн. грн. та анульовано 9 ліцензій на право роздрібної торгівлі алкогольними напоями та тютюновими виробами за продаж алкоголю та тютюнових особам, які не досягли 18-річного віку.

Загалом у січні – жовтні 2017 року проведено 202 фактичні перевірки суб’єктів господарювання, які здійснюють реалізацію алкогольних напоїв, тютюнових виробів та інших підакцизних товарів.

Серед порушень: зберігання, транспортування, реалізація фальсифікованих алкогольних напоїв – 2 випадки; зберігання, транспортування, реалізація алкогольних напоїв без марок акцизного податку встановленого зразка та/або з підробленими марками акцизного податку – 4 випадки; роздрібна торгівля алкогольними напоями за цінами, нижчими від встановлених мінімальних оптово-відпускних та роздрібних цін – 81 випадок; роздрібна торгівля тютюновими виробами за цінами, вищими за встановлені максимальні роздрібні ціни – 5 випадків; роздрібна торгівля алкогольними напоями через ЕККА не зазначений у ліцензії – 3 випадки; порушення вимог ст. 153 Закону України від 19.12.1995 року №481/95-ВР в частині заборони продажу алкогольних напоїв та тютюнових виробів особам, які не досягли 18-річного віку – 9 випадків; порушення вимог ст. 153 Закону України від 19.12.1995 року №481/95-ВР в частині заборони продажу алкогольних напоїв на розлив суб’єктом господарювання без статусу суб’єкта громадського харчування – 6 випадків; роздрібна торгівля алкогольними напоями без наявності відповідних ліцензій – 21 випадок; роздрібна торгівля тютюновими виробами без наявності відповідних ліцензій – 7 випадків; несвоєчасне подання звіту про обсяги виробництва алкогольних напоїв (пива) – 3 випадки; реалізація алкогольних напоїв та тютюнових виробів, які не обліковані у встановленому порядку та порушення в сфері обігу алкогольних напоїв та тютюнових виробів.

Від початку року до місцевих бюджетів надійшло майже 112,3 млн. грн. акцизного податку з роздрібного продажу підакцизних товарів.

peredplata