Втретє в Чернівцях відбудуться перегони автомобілів з інтелектом

Третій тур третього сезону міжнародного змагання з перегонів роботів “Roborace” 2012/2013 відбудеться 16 лютого 2013 р. у Чернівцях. У цьому етапі візьмуть участь команди з Тернополя, Києва, Львова, Івано-Франківська, Чернівців, Києва та команди з Білорусі та Росії.

У чемпіонаті беруть участь команди, які складаються з 2-х або більше чоловік, один з яких є капітаном команди. Вікових, територіальних, національних, гендерних та інших обмежень до учасників чемпіонату немає. Особливо приємно, що з кожним сезоном збільшується кількість дівчат, які беруть участь у перегонах.

Чернівецький національний університет ім. Ю.Федьковича і, зокрема, факультет комп’ютерних наук та кафедра комп’ютерних систем і мереж, як колективний учасник громадської організації «Асоціація робототехніки», вже двічі у 2011 і 2012 роках успішно забезпечував організацію та проведення відкритого чемпіонату з перегонів автономних роботів «Roborace». Студенти університету регулярно беруть участь у цьому змаганні та займають призові місця. Участь у перегонах роботів дозволяє підвищити рівень фахової підготовки і практичних навичок у студентів з комп’ютерних дисциплін, стимулювати творчий, інтелектуальний, духовний розвиток молоді, задовольнити потреби у творчій самореалізації та сприяти подальшому розвитку і популяризації робототехніки в Україні.

Чемпіонат є своєрідним аналогом перегонів Формула-1, тільки з тою відмінністю, що під час заїздів роботи керуються виключно за допомогою штучного інтелекту. Всі інші способи – заборонені.

Учасники повинні підготувати робота самостійно. Окрім вибору платформи, команди повинні устаткувати робота підсистемою електроживлення, а також «інтелектом», який і буде керувати рухом машини, розпізнавати маршрут, обирати оптимальну швидкість та оминати перешкоди.

Особливістю останнього сезону “Roborace” стало запровадження системи масового старту, відсутність технічних арбітрів та появою пітстопів команд, що зробило змагання більш динамічними та захоплюючими.

Змагання проходитиме на третьому поверсі ТРЦ “DEPOt” (вул. Головна 265-А), офіційне відкриття о 13:00 год. Організатором міжнародного чемпіонату є громадська організація “Асоціація Робототехніки” спільно з Чернівецьким національним університетом.

Про це повідомляє сектор інформації та зв’язків з громадськістю Чернівецької міської ради.

peredplata