Собаче життя. Чи буде нарешті притулок у Чернівцях?

Собаче життя. Чи буде нарешті притулок у Чернівцях?Уже сім років минуло з тих пір, як міська рада виділила землю під будівництво притулку для собак на вул. Південно-Кільцевій, але до сих пір вона пустує.

На початку нинішнього року нарешті закладено до міського кошторису 900 тисяч гривень на це стражденне будівництво. Більше сотні тисяч витрачено на виготовлення проектної документації. І нещодавно міською владою спільно з громадською організацією «Захист тварин» поданий на конкурс проект транскордонного співробітництва з наболілої проблеми в межах програми Румунія-Молдова-Україна. У випадку перемоги Чернівців тутешні четвероногі врешті отримають свій прихисток, адже переможець отримає 500 тисяч євро.

Та допоки влада розкачується, безпритульних собак все більшає. Вони бігають численними зграями та почасти нападають не тільки на дорослих людей, а й на дітей. Свідком одного такого випадку став чернівчанин Сергій Г.:

— Ідучи проспектом Незалежності, я побачив, як п’ятеро великих собацюг напали на дівчинку. На перший погляд видавалося, що вони з нею граються. Дитина намагалася оборонятися. Зі страху навіть не наважувалася покликати на допомогу. Коли я підбіг, собак уже розігнали. З’ясувалося, вони її таки покусали. Вразила байдужість людей, котрі проходили повз, навіть не намагаючись допомогти дитині. А таке трапитись може з кожним…

За вилов безпритульних тварин у Чернівцях відповідає МКП «Чернівціспецкомун-транс». Працівники підприємства чомусь відмовилися розповісти нашому кореспонденту про свою роботу. Нею ж чер-нівчани украй невдоволені, адже, з одного боку, бродячих тварин на міських вулицях вочевидь не меншає, з іншого — коли комунтрансівці таки здійснюють їх вилов, то почасти це відбувається на очах у громадськості, й люди, особливо ж діти, змушені споглядати жорстокі розправи. А це є порушенням законодавства, бо Законом «Про захист тварин від жорстокого поводження», який діє в Україні з 2006 року, відстріл вуличних собак категорично забороняється. Свідком таких порушень стала чернівчанка Анастасія Ш.:

— Повертаючись увечері з прогулянки, я почула постріл, невдовзі ще один. Спершу злякалася, але вже за мить побачила, як неподалік у перед-смертних муках корчилося кілька собачок. Тоді подумала — на таке здатні тільки вкрай жорстокі, безсердечні люди.

Ті ж, хто вболіває за долю нещасних тваринок, самотужки вирішити проблему, на жаль, неспроможні. Їм необхідна підтримка та сприяння влади. Саме тому ГО «Захист тварин» звернулась до Чернівецької міської ради з конкретними пропозиціями.

— Відрадно, що проблема нарешті зрушилася з мертвої точки, — розповідає її керівник Марта Петращук. — Наразі ми чекаємо на висновок, чи буде наш проект затверджений і чи виділять на його реалізацію кошти. Першочергово ми хочемо збудувати притулок і стерилізувати близько двох тисяч собак. Дуже сподіваємось, що нам таки дадуть можливість втілити в життя свої задуми.

Сподіваємось на це і ми. Адже від вирішення проблеми безпритульних тварин залежить не тільки безпека кожного з нас, а й обличчя нашого міста. Якщо ми хочемо, щоб воно було по-справжньому європейським, то маємо жити за європейськими, цивілізованими, гуманними законами, а не по-дикунськи чинити вбивства невинних створінь на очах у дітей, прищеплюючи їм вірус жорстокості.
Отож бажаємо ініціаторам доброї справи успіхів у їхніх починаннях та перемоги у міжнародному конкурсі, що дало б їм можливість здійснити задуми, такі потрібні нам усім.
Оксана АНДРІЙЧУК, Квітослава ПУЮЛ,
студентки 4 курсу філологічного
факультету кафедри журналістики ЧНУ

peredplata