Обережно: вул. Чапаєва у Чернівцях!

Обережно: вул. Чапаєва у Чернівцях!  820 ям та вибоїн для водіїв як безкоштовний атракціон, а для їхніх авто – смерть. Такою є сьогодні вулиця Чапаєва.
Дороги Чернівців потребують ремонту. Багато вулиць міста перебуває в катастрофічному стані. Внаслідок цього власники автівок нищать свої транспортні засоби та влітають в чималу «копійку».

На вулиці Чапаєва ям завглибшки сантиметрів 20 і завширшки з півтора метра – сотні. Що вже й казати про дрібніші, їх безліч. Коли спостерігаєш збоку за рухом машин, здається, що до кінця дороги вони не дотягнуть і просто «розваляться».

Обережно: вул. Чапаєва у Чернівцях!

Проїзд цією дорогою для водіїв — справжні тортури, випробування на міцність власного авто та нервів. Отож задля уникнення цього жаху багато з них або об’їжджають іншими шляхами, або не їздять автівками взагалі. Як-от, до прикладу, Павло Г.:

— Ця дорога дуже погана, але з нею нічого не роблять. Маю авто, та їздити наразі не ризикую — на першій же ямі машина «помре». Хай поки що чекає в гаражі. Якщо й наважусь виїхати, то їздитиму іншими шляхами. Хоча навряд чи випадає сподіватися, що ближні вулиці кращі.

Чернівчани вкрай схвильовані такою наругою над містом. Вже скільки разів порушували цю тему, але все як об стіну горохом. Ремонт вулиці наче й починався, але одразу й закінчувався на своєму початковому етапі, не давши жодних результатів. Ніяк не дійдуть руки у відповідних служб, щоб довести справу до ладу, і вулиця Чапаєва, як і багато інших у нашому місті, залишається у жалюгідному стані. Її мешканці та водії, які постійно тут проїжджають, уже не в силах обурюватися, посміюються з ситуації. Студентка Катерина Д. п’ятий рік мешкає в розташованому неподалік гуртожитку і щоденно дістається на заняття маршруткою, яка проїжджає вулицею Чапаєва:

— Їдучи в маршрутці, зрозуміти, що починається вулиця Чапаєва, можна навіть із за-плющеними очима. Наче потрапляєш на безкоштовний атракціон – «Американські гірки» називається. Особливо це відчувається на задніх місцях маршрутки, де взагалі мало не підлітаєш до стелі салону на кожній вибоїні. Жарти жартами, та вже несила споглядати таку ситуацію – яма на ямі. Шкода не тільки людей, які живуть тут та проходять щодня цією вулицею, а й водіїв машин, які розбивають свої автівки та змушені витрачати чималі кошти на їх ремонт.

Обережно: вул. Чапаєва у Чернівцях!

Щодня вулицею Василя Чапаєва проїжджає маршрутка №5. Водії вже втратили надію, що ситуація колись зміниться.

— Сьогодні вже в двох машин вийшла з ладу ходова, і це через жахливий стан не тільки вулиці Чапаєва, – розповідає пан Олег, водій «п’ятірки». — Зараз вони стоять на ремонті через отакий стан доріг. До вечора маршруток, вочевидь, стане ще менше. Схоже, міська влада усі кошти витратила на вибори, на ремонт доріг вже нічого не залишилося. Я вже й не вірю в те, що колись у нас будуть дороги в нормальному стані. Їдучи цими баюрами, просто плакати хочеться.

Юристи ж радять не плакати, а судитися. Аби відсудити в облавтодору відшкодування за зламане авто, потрібно викликати даішників. Вони мають задокументувати обставини ДТП і виміряти розмір ям, тоді можна буде компенсувати збитки.

З приводу ситуації з вулицею Чапаєва у міськШЕДі говорять, що винен водоканал, який розрив дорогу та й так і залишив. Водоканалівці обіцяють, що ось-ось розпочнуть ремонт дороги. Але у нас, як правило, обіцяного сто років чекають…

У вкрай занедбаному стані перебуває не тільки вулиця Чапаєва, але й Каспрука, Богдана Хмельницького, Боярка, Ентузіастів та багато-багато інших.
Складається враження, що дороги не ремонтують навмисно. Адже відомо, що при проїзді розбитою дорогою зростають витрати бензину, пошкоджуються автівки, на ремонт яких потрібно щоразу вирачати чималі кошти. Одразу виникає запитання: може, це комусь вигідно?
Оксана АНДРІЙЧУК, Квітослава ПУЮЛ,
студентки 4 курсу філологічного факультету кафедри журналістики ЧНУ

Довідково
Закон України «Про автомобільні дороги»

Стаття 21. Відповідальність органів місцевого самоврядування за функціонування та розвиток вулиць і доріг міст та інших населених пунктів.
Органи місцевого самоврядування, що управляють функціонуванням та розвитком вулиць і доріг міст та інших населених пунктів, відповідають за: 
1) стан вулиць і доріг міст та інших населених пунктів відповідно до діючих норм, у тому числі щодо безпеки руху транспортних засобів і пішоходів; 
2) якість робіт з проектування, будівництва, реконструкції, ремонту та утримання вулиць і доріг міст та інших населених пунктів; 
3) розміщення технічних засобів організації дорожнього руху, об’єктів дорожнього сервісу та рекламоносіїв; 
4) відшкодування збитків користувачам вулиць і доріг міст та інших населених пунктів, що виникли через їх незадовільний стан, у порядку, визначеному законом.

peredplata