На Буковині побільшало кіз й поменшало корів

На Буковині побільшало кіз й поменшало корівОрганами державної статистики на підставі звітності сільськогосподарських підприємств і сільських рад здійснено облік худоби станом на 1 січня 2013р. За його підсумками в області нараховувалось 118,1 тис. голів великої рогатої худоби (з яких 67,5 тис. ¬– корови), 166,3 тис. – свиней, 50,7 тис. голів – овець і кіз.

Порівняно з 1 січня 2012р. зафіксовано збільшення чисельності великої рогатої худоби на 2,7%, овець та кіз – на 3,7%. Поголів’я свиней майже не змінилось, водночас корів поменшало на 1,7%, причому зменшення поголів’я відмічалось як в господарствах населення, так і в агроформуваннях.

Сьогодні основна частина сільськогосподарських тварин зосереджена у господарствах населення. Порівняно з початком 2012р. у буковинських селян відмічалось зростання чисельності великої рогатої худоби на 4,9%, причому збільшення зафіксовано у всіх районах, крім Сокирянського. Також у більшості районів області спостерігалось нарощування чисельності овець і кіз, яких в цілому побільшало на 4,1%. Поряд з цим господарства населення почали утримувати менше свиней (на 0,6%) та корів (на 1,1%), хоча в окремих районах зафіксовано збільшення кількості цих тварин. Зокрема, у домогосподарствах Вижницького, Заставнівського, Путильського та Сторожинецького районів побільшало стадо корів. Збільшилась чисельність свинопоголів’я у громадян Вижницького, Герцаївського, Глибоцького, Заставнівського, Кельменецького, Сторожинецького та Хотинського районів.

Найбільш чисельне поголівя великої рогатої худоби (в т.ч. корів) зосереджене у господарствах населення Сторожинецького району, свиней – Глибоцького району.
У сільськогосподарських підприємствах впродовж 2012р. відбулося нарощування поголів’я свиней, яких на початок 2013р. нараховувалось 57,7 тис. голів (на 1,7% більше, ніж на 1 січня 2012р.), овець та кіз – 7,2 тис.голів (на 1,2% більше). Водночас, великої рогатої худоби в цій категорії господарств суттєво поменшало – на 12,2% (у т.ч. корів – на 8,6%).

Заступник начальника
Головного управління статистики В.С. Дронь

peredplata