Кіцманський суд вирішує, чи буде на батьківській землі доживати віку латвійський українець Онуфрій Сорохан

Кіцманський суд вирішує, чи буде на батьківській землі доживати віку латвійський українець Онуфрій  СороханВ Кіцманському районному суді 20 лютого проходило чергове засідання щодо позову Онуфрія Сорохана на відшкодування частини майна (своєї батьківської хати) до Василя Твердохліба, який завдяки шахрайським схемам колишнього працівника «Приватбанку» незаконно зумів привласнити 55 тис. євро.

Онуфрій Степанович звик жити за прибалтійськими нормами життя та не очікував від своєї рідні в Україні нічого злого. Він без задньої думки повідомив, що продав квартиру в Ризі та повертається до України не з порожніми руками. Аби не везти значну суму особисто, перерахував гроші на своє ім’я у банк.
Не так сталося, як гадалося. За той час поки Онуфрій Степанович приїхав до України та забажав скористатися грішми, спритники зуміли ввести в оману довірливого українця. Через шахрайський зговір з колишнім працівником «Приватбанку», впродовж кількох днів, гроші Онуфрія Сорохана зникли.

Ще раніше Кіцманський райсуд визначив, що Василь Твердохліб шахрайським способом заволодів грошима свого дядька і за рішенням суду має відшкодувати 55 тис. євро. Добре знаючи це, племінник Онуфрія Сорохана миттю переписує єдину офіційно зареєстровану власність – пів-будинку на батьківській землі Онуфрія Сорохана, який був у власності подружжя Твердохлібів, на свою дружину. Таким чином, для повернення боргу горе-племінник фактично нічого іншого окрім пенсії не матиме.

Засідання суду, яке відбулося 20-го лютого, розглядало визнання недійсним переписування своєї частки майна, як таке, що мало умисел ухилитися від повернення хоча би деякої частини боргу у вигляді батьківської садиби Онуфрія Сорохана. Суддя за клопотанням адвоката позивача ухвалила рішення витребувати з Кіцманського РВ УМВС оригінали протоколів 5-річної давності з поясненням Василя Твердохліба, які бралися одразу після заяви потерпілого в липні-серпні 2007 року. Саме зміст протоколів пояснень дасть можливість суду чітко прослідкувати мотиви Василя Твердохліба, який здійснив перепис своєї частини будівлі на дружину.

Наступне засідання суду призначене на 27 лютого. За справедливість для українця Онуфрія Сорохана варто боротися. Громадські захисники, присутні депутати районної та обласної рад від ВО «Свобода», до яких по допомогу ще в 2011 році звернувся Онуфрій Сорохан, та журналісти впевнені, що суд прийме справедливе рішення і українець, який більшу частину віку прожив за межами рідної землі, зможе спокійно доживати свій вік на рідній українській землі у батьківській хаті.

Із зали суду,
депутат Чернівецької обласної ради, фракція ВО «Свобода» Віталій Мельничук

Нагадаємо, \”Час\” ще рік тому розслідував цю тему.

peredplata