Поради буковинкам. Виплата аліментів на дитину

Поради буковинкам. Виплата аліментів на дитину  Як зобов’язати батька утримувати дитину та добровільно сплачувати аліменти? Досить важливе питання, яким переймається не одна розлучена жінка, змушена самотужки доглядати за дитиною та не має при цьому змоги повноцінно утримувати її й задовольняти необхідні потреби. Законодавство з цього приводу визначає, що батьки зобов’язані утримувати своїх дітей до досягнення ними повноліття і брати участь у їх вихованні та розвитку, незалежно від того, з ким вони мешкають. Навіть особа, позбавлена батьківських прав, не звільняється від обов’язку щодо утримання дитини.

Якщо в добровільному порядку батько дитини відмовляється від своїх обов’язків утримувати дитину, зобов’язати його виплачувати аліменти може суд. Для цього необхідно подати до суду позовну заяву про стягнення аліментів. У ній має бути вказане місце проживання (перебування) відповідача (особи, з якої належить стягувати аліменти), однак за відсутності таких даних суд може ухвалою оголосити його розшук.

До позовної заяви не потрібно додавати квитанцію про оплату витрат на інформаційно-технічне забезпечення розгляду справи, оскільки ці витрати не сплачуються при зверненні до суду, а покладаються на сторони після розгляду справи судом. Державне мито також сплачувати не потрібно.

У позовній заяві позивач самостійно вказує спосіб визначення розміру аліментів: чи це буде фіксована (тверда) сума, наприклад, 500 грн. в місяць, чи вона має вираховуватись у відсотковому еквіваленті з заробітної плати, наприклад 30% від заробітної плати. Проте сам розмір частки та тверду суму визначає суд — з врахуванням всіх обставин кожної справи, майнового стану, здоров’я, потреб дитини і т.д. Законодавством не визначено максимального розміру аліментів, проте є мінімум, за яким розмір цих виплат на одну дитину не може бути меншим 30-ти відсотків  прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, за умови заявлення вимоги про стягнення аліментів у відсотках від заробітку.

Якщо розмір аліментів, визначений судом у твердій грошовій сумі,  менший за 30 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, то, відповідно до закону, дитині призначається державна допомога в розмірі різниці між визначеним розміром аліментів і 30 відсотками прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.

Якщо місце проживання чи перебування батька невідоме, або він  ухиляється від сплати аліментів чи не має можливості утримувати дитину, їй призначається тимчасова державна допомога, яка не може бути меншою за 30 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку. Виплата  тимчасової державної  допомоги здійснюється за рахунок коштів Державного бюджету.

Зоя ФЕДИК,
головний спеціаліст Чернівецького міського управління юстиції

peredplata