Буковинська громада відзначила річницю з дня народження Шевченка

Буковинська громада відзначила річницю з дня народження Шевченка9 березня 2013 року з ініціативи Чернівецької обласної організації Всеукраїнського об’єднання «Свобода» представники буковинських опозиційних сил, громадських організацій, науковці та студентство відзначили 199-ту річницю з дня народження Тараса Шевченка. Заходи відбулися біля пам’ятників та меморіальних знаків видатним українським письменникам, поетам, які у своїй творчості згадували Тараса Шевченка як натхненника, а також біля монументу Кобзареві на Центральній площі.

Кілька сотень буковинців пройшли ходою середмістям Чернівців від пам’ятника Сидору Воробкевичу, до пам’ятників Юрія Федьковича, Ольги Кобилянської, меморіальної дошки Іванові Франко. Науковці та поети розповіли присутнім про вплив та значення Шевченкового слова у творчості буковинських письменників й поетів. Хода завершилася мітингом на Центральній площі Чернівців біля підніжжя пам’ятника Тарасові Шевченко.

«Той хлопчина, який народився 199 років тому міг стати видатним художником, забезпеченою людиною, але вогонь, який горів у його грудях породив «І мертвим, і живим, і ненародженим…», «Розрита могила», «Заповіт». Шевченко протиставив себе тодішньому режимові, не бажаючи мовчати про методичне винищення всього українського. Тому Шевченкове слово актуальне завжди, а надто – сьогодні», – зазначив у своєму виступі народний депутат України від ВО «Свобода», уповноважений по Чернівецькій області Руслан Зелик.

Свободівець наголосив, що низка філософів, намагаючись визначити поняття «нація», вдавались до розлогих викладів. Шевченкові вистачило трьох слів – це спільнота «і мертвих, і живих, і ненароджених». «Нація як кровно-духовна спорідненість, викладена Шевченком у трьох словах є основою українського націоналізму. Тому ми, українські націоналісти, вважаємо Шевченка своїм предтечею, а його творчість – духовною настановою», – наголосив Руслан Зелик.

Окрім Чернівців, свободівці зініціювали відзначення річниці з дня народження Тараса Шевченка у низці населених пунктів області. Зокрема урочисті заходи відбулися в Глибоці та Заставні. Як зазначив голова Заставнівської районної організації ВО «Свобода», депутат обласної ради Степан Спіжавка, цьогоріч значно побільшало заставнівчан, які прийшли вшанувати пам\’ять Кобзаря.

Про це повідомляє прес-служба ЧОО ВО \’\’Свобода\”.

До свободівців долучились і ВО \”Батьківщина\”, \”Фронт змін\” та інші опозиційні політичні сили, а також представники інтелігенції.

peredplata