Чернівецький телеканал ТВА розколовся – погляд зі столиці

Чернівецький телеканал ТВА розколовся - погляд зі столиціУ Чернівцях припинив регулярне мовлення телеканал ТВА через корпоративний конфлікт між співвласниками.

У Чернівцях припинив регулярне мовлення телеканал ТВА через корпоративний конфлікт між керівником і опосередкованим співвласником Василем Забродським та опосередкованим співвласником Андрієм Пишним. 1 березня рішенням зборів учасників товариства пана Забродського усунули з посади гендиректора, однак він цього рішення не визнав. Відсторонений керівник заблокував приміщення телеканалу та забирає працівників ТВА на роботу у власну новостворену телекомпанію «ТВА Плюс». В. о. гендиректора ТВА Тата Кеплер звернулася до міліції з вимогою притягнути колишнього керівника до кримінальної відповідальності. Обидві сторони звинувачують одна одну в рейдерстві.


ТВА припинив регулярне мовлення

Вчора, 6 березня, через корпоративний конфлікт між співвласниками припинив регулярне мовлення буковинський телеканал ТВА. Цю інформацію чернівецьких видань «Час» і «Молодий буковинець» «Телекритиці» підтвердив один із співвласників каналу, відсторонений генеральний директор Василь Забродський.

Наразі телеглядачі замість програм можуть побачити заставку: «У зв\’язку з рейдерським захопленням телеканалу мовлення припинено». «Ця табличка з\’явилася вчора о 7:22 ранку, – розповів пан Забродський. – Крім цієї таблички в ефір виходили всі програми на замовлення, які попередньо були проплачені, а також програма моїх журналістських розслідувань, у якій я розказую про зловживання колишнього мера міста, а сьогоднішнього депутата від об\’єднаної опозиції Миколи Федорука і його участь у схемах пограбування міста».

Призначена замість пана Забродського виконувач обов\’язків генерального директора ТОВ «ТРК ТВА» Тата Кеплер на прес-конференції повідомила, що технічно вийти в ефір ТВА нині не може. Ефірна апаратна знаходиться в приміщенні на вулиці Червоноармійській, 13, яке заблокував колишній гендиректор Василь Забродський і не пускає туди ТВА. Там же знаходиться вся техніка, яка залишилася під контролем пана Забродського. Конфлікт ускладнюється ще й тим фактом, що приміщення де розташована студія, є власністю Василя Забродського і перебуває в оренді каналу ТВА до липня цього року.

Сам відсторонений керівник ТВА Василь Забродський ще в лютому заснував нову компанію – ТОВ «ТРК \”ТВА Плюс\”». Він планує, щоб вона поки що здійснювала продакшн-функції для телеканалу ТВА, а в майбутньому розпочала власне мовлення, якщо вдасться отримати ліцензію. Уже зараз вихід програм в ефір, за словами пана Забродського, здійснюється силами «ТВА Плюс» відповідно до угоди з ТВА.

Колектив ТВА розколовся: 26 з 54 працівників (всі журналісти та частина операторів і монтажників) звільнилися з ТВА і подалися до «ТВА Плюс» Василя Забродського, пише «Молодий буковинець». 15 людей залишилося на ТВА, решта поки що не визначилися. «Я запропонував людям, які не бачать свого майбутнього в телекомпанії ТВА перейти до мене на роботу в \”ТВА Плюс\”. На запитання, що буде, якщо я поновлюся на посаді директора ТВА, я повідомив, що так само вихід в ефір відбуватиметься силами компанії \”ТВА Плюс\” відповідно до угоди з ТВА», – заявив пан Забродський «Телекритиці».

Однак Тата Кеплер у коментарі «Молодому буковинцю» сказала, що Василь Забродський підписував заяви людей на звільнення, не маючи такого права, бо був уже звільнений. «Але в нас є команда чудових талановитих молодих людей, які зможуть забезпечити вихід програм в ефір», – додала вона.

Журналісти-телевізійники повідомили «Молодому буковинцю», що не мають альтернативи звільненню: за час конфлікту між співвласниками опоненти Забродського з ними не зустрічалися і не намагалися пояснити свою позицію і наміри.

Суть конфлікту

Джерело «Телекритики», обізнане із ситуацією, каже, що на ТВА від початку виборів триває конфлікт за контроль над каналом між Василем Забродським і опосередкованим основним власником, народним депутатом Андрієм Пишним.

Василь Забродський підтверджує, що між ним і паном Пишним як між співвласниками відбувається корпоративний конфлікт. «Цей корпоративний конфлікт існує вже протягом півроку, з того моменту як я висловив свою позицію, яка не збігається з позицією офіційної лінії \”Фронту змін\”», – говорить пан Забродський.

Структура власності ТОВ «ТРК ТВА» на сьогодні виглядає таким чином:

– 55,34% належать ТОВ «Медіа група \”Сіті\”» (за словами пана Забродського, 51% цієї компанії належить дружині Андрія Пишного Людмилі Пишній, а 49% – особисто Василеві Забродському);

– 11,33% – Людмилі Пишній;

– 33,33% – Оксані Козлан.

У листопаді 2012 року загальні збори учасників ТОВ «ТРК ТВА» ухвалили рішення про звільнення Василя Забродського з посади генерального директора каналу. Звільнений керівник із цим не погодився, оскільки не був присутній на зборах. Тож він звернувся до суду і, з його слів, виграв справу. Щоправда, рішення не набрало законної сили, оскільки було подано апеляцію, розгляд якої триває.

Нині, каже пан Забродський, відбулася друга спроба відсторонити його від справ: «28 лютого до мене в моє приватне приміщення увірвалася група людей на чолі з двома народними депутатами – Москалем і Дерієм. Вони заблокували мене в моєму приміщенні, не давали мені вийти. Я ледь не розстріляв депутата Дерія з травматичної зброї, яка в мене є, зареєстрована. Зараз відкрита кримінальна справа, і свідки по цій справі дають свідчення. Заблокувавши мене в кабінеті, вони читали якісь протоколи, які вони називають зборами засновників».

Тим часом у прес-службі Андрія Пишного «Телекритиці» повідомили що 1 березня 2013 року відбулися загальні збори, на яких були присутні учасники, що володіють 100% статутного капіталу ТОВ «ТРК ТВА». Учасниками було прийняте одностайне рішення про усунення Василя Забродського з посади генерального директора ТРК ТВА та виключення його з числа осіб, які мають право чинити дії від імені ТОВ «ТРК ТВА» без довіреності, у тому числі підписувати договори. Виконувачем обов\’язків генерального директора було обрано Тату Кеплер.

Однак Василь Забродський наполягає, що збори засновників були нелегітимними, тож рішення про його усунення є незаконним. Тим часом 5 березня державний реєстратор вніс до Державного реєстру рішення зборів про усунення пана Забродського. Той переконаний, що це відбулося злочинним шляхом.

«Поки не буде моєї участі у зборах ТОВ «Медіа група \”Сіті\”», неможливе проведення зборів засновників. Поки не буде зборів засновників ТОВ «Медіа група \”Сіті\”», неможливе проведення зборів ТОВ «ТРК ТВА». Перша ж судова інстанція встановить, що зборів не було, тому що будь-які збори засновників починаються із заповнення реєстру учасників зборів. Такого реєстру не існує, я його не підписував. До сьогоднішнього дня ні нове так зване керівництво, ні співвласники, мої колишні партнери, не повідомили мене офіційно про те, що я усунутий від посади. Тому я вважаю всі рішення моїх партнерів рейдерським захопленням телекомпанії. І я продовжую виконувати свої обов\’язки, продовжую мовити на телеканалі ТВА згідно з діючою ліцензією», – заявив пан Забродський.

Опоненти натомість звинувачують у рейдерстві самого Василя Забродського. Оскільки попри усунення з посади генерального директора 6 березня він захопив приміщення ТВА – «з метою перевести все майно телеканалу на користь \”ТВА Плюс\”». «Більше того, він вимагає від працівників ТВА звільнитись із займаних посад та в терміновому порядку оформитись на \”ТВА Плюс\”», – наголошується в повідомленні прес-служби пана Пишного.

З огляду на це, в. о. гендиректора ТВА Тата Кеплер вимагає від голови УМВС Чернівецької області Олександра Демидова провести негайне розслідування фактів порушення закону з подальшим притягненням Василя Забродського до кримінальної відповідальності.

Історія має очевидний політичний підтекст. Адже сам пан Забродський стверджує, що його відсторонення пов\’язане з його незгодою з позицією «Фронту змін» та його «журналістськими розслідуваннями» про представників опозиції. Народний депутат Максим Бурбак, якого цитує «Молодий буковинець», вважає, що конфлікт на ТВА відбувається з негласної підтримки голови Чернівецької ОДА Михайла Папієва, бо «влада не хоче втрачати телеканал, який поливав брудом опозицію».

Свою підтримку телеканалу ТВА висловив київський ТВі, який готовий надати будь-яку технічну, творчу та персональну підтримку колегам. «Ми підтримуємо тих працівників, які протягом останніх місяців борються проти цензури та спроб колишнього директора зробити канал інструментом боротьби проти опозиції, – йдеться в заяві ТВі. – Враховуючи масові зачистки українського медіаполя, які здійснює влада напередодні президентських виборів, ми солідаризуємося із чернівецькими журналістами, які відчувають свою професійну відповідальність та не бояться виходити на боротьбу за дотримання журналістських стандартів».

Джерело «Телекритики», обізнане із ситуацією на ТВА, вважає, що в ній немає правих і винних. «Редакційну політику Пишний як власник хотів схилити на свій бік, Забродський як директор і, наскільки я розумію, людина Партії регіонів гнув свою лінію. Відбувалися речі, неадекватні рівню діалогу, наприклад, директор забарикадувався в компанії», – каже співрозмовник «Телекритики».

«Телекритика» продовжить стежити за ситуацією на телеканалі ТВА. Ми також звернулися із запитаннями до Андрія Пишного і сподіваємося на відповідь.

Мар\’яна Закусило, Лілія Молодецька

Телекритика

peredplata